Akıllı telefonların giderek artan popülaritesi ile geliştiriciler mobil uygulamalar oluşturmak için çözümler aramaktadır. Web arka planına sahip geliştiriciler için Cordova ve Ionic, React Native, NativeScript ve Flutter gibi çerçeveler, zaten bildiğimiz dillerle HTML, XML, CSS ve JavaScript gibi mobil uygulamalar oluşturmamıza olanak tanır.
React Native Nedir?
React Native, iOS ve Android için gerçek, yerel olarak mobil uygulamalar oluşturan bir JavaScript çerçevesidir. Teknik dili konuşan React Native, JS ve React, UI oluşturmak için JS kütüphanesine dayanan bir JavaScript açık kaynaklı çerçevesidir. Facebook tarafından geliştiricilere aynı anda iOS ve Android için tam mobil uygulamalar oluşturma fırsatı vermek için tasarlandı.
React Native’ı mobil geliştirme için kullanmak için iki farklı uygulama oluşturmanıza gerek yoktur. Her platform için yepyeni bir UI ve UX tasarlamak ve geliştirmek yerine, hepsini tek bir araçla yapabilirsiniz.
Mobil Uygulama: Mobil Uygulama Yapım Aşamaları
React Native ürününün bir başka avantajı da yerel cihaz özelliklerine erişebilmesidir. Kamera ve çeşitli cihaz sensörleri gibi yerel cihaz özelliklerine erişmek için kullanabileceğiniz birçok eklenti vardır. Henüz uygulanmayan platforma özgü bir özelliğe ihtiyacınız varsa, kendi yerel modüllerinizi de oluşturabilirsiniz – ancak bu, desteklemek istediğiniz yerel platform hakkında önemli bilgiye sahip olmanızı gerektirir
React Native Kullanmanın Yararları Nelerdir?
En popüler mobil uygulama ekosistemlerinden ikisi olan Android ve iOS, farklı kod tabanları kullanır. Bu, işletmeleri yerel uygulamalar geliştirmek için her iki platforma da yatırım yapmaya zorlar. React Native, Android ve iOS için aynı uygulamayı ayrı ayrı geliştirme ihtiyacını ortadan kaldırır.
Yerel bir uygulama, belirli bir işletim sistemi için özel olarak oluşturulan bir uygulamadır. Farklı platformlardaki uygulamaları için yerel özelliklere yakın olduğunu iddia eden hibrit uygulama çerçeveleri olsa da, hiçbiri React Native kullanılarak geliştirilen uygulamaların gerçek yerel doğasına yaklaşmıyor. Çerçeve, platformlar arasında aynı kod tabanını paylaşmanıza olanak tanır, böylece etkili bir şekilde iki ayrı uygulama oluşturmanıza olanak tanır.
Codea: Codea Nedir?
React Native, daha hızlı geliştirme ve konuşlandırmaya yardımcı olan nazik bir öğrenme eğrisine sahiptir. Bu, öğrenme eğrisinin genellikle dik olduğu ve sınırlı sayıda kullanım durumuna sahip olduğu diğer birkaç çerçeveden farklıdır.
Doğası gereği, yerel uygulama geliştirme, dağıtım için daha uzun süre, daha az geliştirici verimliliği ve daha yüksek genel verimsizliği içerir. React Native, aksine, web uygulaması geliştirmenin çevikliğini, hızını ve yanıt verebilirliğini, hibrit uygulama geliştirmenin etkili işlenmesi ve sezgisel kullanıcı deneyimi ile birleştirir. Sonuç, yerel bir uygulama deneyimi sunan karma bir uygulamadır.
React Native kodunun çoğu, dünyanın en popüler programlama dillerinden biri olan ve önyükleme yapmak için sürekli gelişen bir ekosisteme sahip olan JavaScript’tedir. Bu ayrıca, JavaScript’i bilen bir ön uç web geliştiricisinin sorunsuz bir şekilde mobil geliştirici rolüne geçmesini sağlayarak üretkenliği daha da artırır.
Mobil Uygulama: Mobil Uygulama Yaptırmanın Doğru Adresi
React Native Nasıl Çalışır?
React Native Uygulaması’nda 4 konu vardır:
- UI Konu: Ana Konu olarak da bilinir. Bu, yerel android veya iOS kullanıcı ara yüzü oluşturma için kullanılır.
- JS İş parçacığı: JS iş parçacığı veya Javascript iş parçacığı, mantığın çalışacağı iş parçacığıdır. Örneğin, bu, uygulamanın javascript kodunun yürütüldüğü, api çağrılarının yapıldığı, dokunma olaylarının işlendiği ve diğer birçok iş parçacığıdır. Yerel görünümlerde yapılan güncellemeler toplu işlenir ve JS iş parçacığındaki her olay döngüsünün sonunda yerel tarafa gönderilir (ve sonunda UI iş parçacığında yürütülür).
- Yerel Modüller İş parçacığı: Bazen bir uygulamanın platform API’sine erişmesi gerekir ve bu yerel modül iş parçacığının bir parçası olarak gerçekleşir.
- İş Parçasını Oluştur: Yalnızca Android L’de (5.0), , kullanıcı ara yüzünüzü çizmek için kullanılan gerçek OpenGL komutlarını oluşturmak için kullanılır.
React Native’in çalışmasında yer alan süreç
Uygulamanın ilk başlangıcında, ana iş parçacığı yürütmeye başlar ve JS paketlerini yüklemeye başlar. JavaScript kodu başarıyla yüklendiğinde, ana iş parçacığı başka bir JS iş parçacığına gönderir. React oluşturmaya başladığında Reconciler “farklılaşmaya” başlar ve yeni bir sanal DOM (düzen) oluşturduğunda başka bir iş parçacığına (Gölge iş parçacığı) değişiklikler gönderir.
Gölge iş parçacığı düzeni hesaplar ve ardından ana (UI) iş parçacığına düzen parametreleri / nesneler gönderir. (Burada neden “gölge” dediğimizi merak edebilirsiniz? Bunun nedeni gölge düğümleri oluşturmasıdır) Sadece ana iş parçacığı ekranda bir şey oluşturabildiğinden, gölge iş parçacığı oluşturulan düzeni ana iş parçacığına göndermelidir ve ancak o zaman kullanıcı arabirimi oluşturulur.