Puty açık kaynaklı ve de ücretsiz olarak indirilip kurulabilen bir yazılımdır. Linux işletim sistemine sahip olan sunuculara bağlantınızı sağlar. Bu bağlantıyı terminal üzerinden yapar. Boyut olarak da oldukça küçük bir yazılım türüdür. Eğer Linux sistemli sunucunuza Puuty ile bağlantı kurarsanız ona komutlar vererek yönlendirebilirsiniz. Putty en çok gelişmiş düzeyde bir yazılım bilgisi olan ve de Linux kullanan web masterlara önerilir. Çünkü basit bir kullanıcı ara yüzü yoktur. Her zaman komutlarla çalışan bir yazılımdır.

Lavel: Lavel Nedir?

Putty ile İnux Sunucusuna Nasıl Bağlanırsınız?

Putty programını çok kolay ve hızlı bir şekilde indirebilirsiniz. İndirmek için internet üzerinde adreslere bakabilirsiniz. İndirdikten sonra Puuty’i çalıştırmak için iki kere tıklamanız yeterli. Önünüze açılan ekran üzerinde bağlantı yerine bağlanmak istediğiniz sunucunun hosting adresi ya da ip numarasını girip aç, yani open bölümüne tıklarsanız Putty ile bağlanış olursunuz. Şifre ya da kullanıcı adı bilgilerinizi gireceğiniz terminal ekrandan sonra, size son olarak girdiğiniz ip adresi hakkında bilgi veren bir mesaj gelir. Mesaj size istemediğiniz ya da izin vermediğiniz halde başka birinin sunucuya girip girmediğine dair bilgi verir. Daha sonra istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.

Sürekli Bağlandığınız Sunucuyu Yükleme ve Kaydetme İşlemi

Ekran açıldıktan ve siz de gerekli olan ve istenen bilgileri girdikten sonra Saved Sessions bölümüne istediğiniz sunucunun ismini yazabilirsiniz. Bundan sonra kaydet yani save düğmesine basarsanız sunucunuzu kaydetmiş olursunuz. Tekrar yüklemek için daha sonra girdiğinizde ise Load bölümünü tıklamanız yeterlidir. Sunucuyu silmek için de delete bölümünü tıklayın.

Puty Kullananlara Bazı Tavsiyeler

Putty kullanırken kopyalama yapmak diğer programlardakinin aynısıdır. Önce kopyalamak istediğiniz metni seçer ve de Ctrl C tuşuna basarsınız. Yapıştırma işlemi de benzer şekilde mouse’un sağ tıklanmasıyla yapılır. Ama onaylamak için enter yani alta geçme tıklanır. Bir Windows yazılı olan Putty’le SSL bağlantıları da yapabilirsiniz, ki genelde zaten bunun için tercih ediliyor.

CSS Rehberi: CSS Web Tasarım

Putty Komutları

Bütün dosyaları sıralamak için Is, bütün gizli dosyalarla birlikte dosya dizinlemek için Is -a, dosyaların hepsini boyutları ve tarihleri ile birlikte açıklamalarla getirmek için tar -zxpf, tar programı ile sıkıştırılmış olan doyaları açmak için tar -xpf komutlarını kullanabilirsiniz.

Projelerinizi Yapıyoruz: Özel Yazılım Geliştirici Projelerinizi Yapıyoruz

Putty Genel Özellikleri

Puuty Windows işletim sisteminde çalışan birisinin Linux işletim sistemli sunucuya bağlanması için tavsiye edilen en iyi programlardan birisi olarak kabul edilir. SSK dışında telnet ve rlogin de yapabilir. Yanında ayrıca bir plink programı da verilir ve bununla windows scripteriyle birlikte de kullanılabilir. Sağ tuşla paste işlevi sayesinde mysqld’de büyük oranda sorgulama yapmanızı sağlayabilir. Ücretsiz ve de kullanışlı bir tabbed programı da bulunuyor. Eğer bu işte bilgili iseniz ve de default ayarları ile oynarsanız size çok daha uygun şekilde bir program haline de gelebilir. Kullanıcılar açısından oldukça küçük ve de ücretsiz olmasına rağmen en hızlı çalışan ve çok hızlı aktarımlarda bile inanılmaz başarılı bir program olarak kabul edilir. İlk çıktığı günden beri güncellenmemiş olan Putty’nin hala çok işlevsel olması da ne kadar başarılı bir yazılım olduğunu gösteriyor.