Arayüz; sistemler arası veya kullanıcı ile sistem arasında iletişim kurmayı sağlayan bir köprüdür. Bu köprü kullanılacağı alana göre bir yazılım veya bir donanım olabilir. Bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişimi sağlayan fare örnek olarak verilebilir.
Arayüz Tasarımı Ve Arayüz Geliştirme
Hayata geçirilecek bir proje sunucu bir sisteme ve alıcı kullanıcıya sahiptir. Arayüz tasarımının en büyük görevi bu ikili arasında ortaya çıkabilecek her türlü soruya iki tarafında anlayabileceği şekilde cevapları optimize etmektir. Bu şekilde soru-cevap üzerine dayalı bir iletişim kurulur. Arayüz geliştirme ise tasarımı yapılan arayüzün HTML, Javascript ve CSS gibi platformlarda kodlanarak kullanıcının anlayacağı dilde sunulmasıdır. Ayrıca bu süreçte arama motoru optimizasyonu (SEO) ve tarayıcıların uyumluluğunu kontrol edilmelidir.
Web Arayüzü: Mobil Web Arayüzü Nasıl Yapılır?
Arayüz Tasarımcısı Ve Arayüz Geliştiricisi
Arayüz tasarımcısı; ihtiyaçlar doğrultusunda sıfırdan başlayarak bir Arayüz tasarımı yapan kişidir. Arayüz geliştiricisi ise sahip olduğu materyalleri kullanarak bu tasarım üzerinde çalışarak ergonomikliğini arttıran kişidir. Arayüz Geliştiricisinde olması gereken temel özellikler:
Uygun arayüz geliştirmelerini yapabilmek için kullanılabilirlik testleri yapabilmelidir. Arayüz geliştirmesi için SEO bilgilerini kullanabilmelidir. Kullanılan eklentilerin güncelliğini sürekli olarak takip etmelidir. İnsan- bilgisayar iletişimi üzerine gelişen teknolojiyi takip etmeli ve inovasyona açık olmalıdır. Farklı sistemlerde (İşletim sistemi, tarayıcı, simülatör ve sanal makineler vb.) geliştirme yapabilir seviyede olmalıdır. Çalışmalar bir ekip içerisinde yürütüldüğü zaman iş yükünü azaltabilecek şekilde görev dağılımı yapabilmelidir.
Mobil Siteİ: Mobil Uygulama Özellikli Site Tasarımları
Arayüz Geliştirmesi Nasıl Yapılır?
Arayüz tasarımcısı yaratıcılığının ürününü ortaya çıkarır ve arayüz geliştiricisinin çalışabileceği bir arayüz verir. Arayüz geliştiricisi ise bu arayüzün insanlar tarafından daha da kullanılabilir hale gelmesi için geliştirmeler yapmakla yükümlüdür. Arayüz geliştirmeleri yazılımsal, donanımsal, ses ve görüntü gibi çeşitli alanlar üzerinde çalışılarak yapılır. Arayüz Geliştirmeleri sonucunda kullanılabilirlik ne kadar artarsa talep de o derece artmaktadır. Tasarımcı ve geliştirici olacak kişilerin arayüz üzerinde çalışabilmeleri için şu programlara hâkim olmaları gerekir:
- Yazılım Programları: HTML, CSS, JavaScript, Java ve SQL veritabanı
- Grafik Programları: Photoshop, Flash, Flex ve Illustrato
Arayüz Geliştirmesinde Önemli Detaylar
Arayüz geliştirmesi süresince belirli detaylara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu detaylar üzerinde çalışılan arayüz geliştirmenin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Arayüz geliştirmesi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli detaylar:
Hitap edilen kullanıcılar hakkında ön bilgi toplayarak geliştirme sırasında daha etkili dokunuşlar yapılabilir.
Geliştirici Feedback’leri (geri dönüş) takip ederek geliştirmelerin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi edinir.
Arayüzde kullanılacak renk yoğunluklarının seçimi kullanıcıların arayüzü kullanma isteklerini etkilediği için renk seçimi sırasında yoğun renk kullanımına dikkatli olunmalıdır.
Ekip içerisinde farklı görüşlere sahip insanlar bulundukça yararlı olabilecek fikirler ortaya çıkar. Bu yüzden çekirdek bir ekip ile birlikte çalışmak çoğu zaman daha yararlı olmaktadır.
Mobil Uygulama Rehberi: Kullanışlı Mobil Uygulama İçin 10 Öneri
Arayüz Geliştirme Sırasında Yapılan Hatalar:
Geliştirme sırasında yapılan bazı hatalar kullanıcının arayüzü rahat bir şekilde kullanamamasına sebep olur. Bu hatalardan bazıları:
- Arayüz nesnelerinin dizaynının doğru bir şekilde yapılmaması
- Sistem tarafından kullanıcıya bilgilerin doğru kanallarla aktarılamaması
- Kullanıcının arayüz girişinin kolaylaştırılmaması.
- Kullanıcıyı, insanların algı seviyesinin çok üzerinde bilgi bombardımanına maruz bırakarak kullanıcının bilgiyi işlemesinde zorlanmasını sağlamak