Yazılım geliştirme, benzersiz iş veya kişisel hedeflerini, hedeflerini veya süreçlerini karşılamak için programlanmış bir yazılım oluşturmayı amaçlayan yinelemeli bir mantıksal süreci ifade eder. Amaç, bilgisayar kodu yazan bir yazılım geliştiricisi tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, araştırma, veri ve süreç akışı tasarlama, teknik dokümantasyon yazma, kapsamlı test, hata ayıklama ve tekrar tekrar yaşamaya itme gibi birden fazla adım içerir. Bu işlem yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) olarak bilinir.
SDLC (Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü) Nedir?
Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü, yazılım endüstrisi tarafından yüksek kaliteli yazılım tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için kullanılan sistematik bir yaklaşım olarak tanımlanır. SDLC’nin arkasındaki ana hedef, müşteri beklentilerini karşılayan veya aşan, zaman içinde tamamlanan ve yüksek maliyet tahminleri sağlayan yüksek kaliteli yazılımlar üretmektir.
SDLC Faaliyetleri
Planlama: Yazılım geliştirmenin en önemli yönü olan ihtiyaç analizi, organizasyondaki en yetenekli ve deneyimli yazılım mühendisleri tarafından yapılır. İstemciden gereksinimleri toplayıp analiz ettikten sonra, kapsam belgesi oluşturulur.
Uygulama: Burada, yazılım mühendisleri analiz edilen gereksinimlere göre kodu yazmaya başlar
Test: Yazılımdaki herhangi bir hatayı, hatayı veya kusuru keşfetmeyi amaçlayan önemli bir aşamadır
Dokümantasyon: Projede gerçekleştirilen her aktivite, gelecekteki referans ve geliştirme sürecinde iyileştirme için dokümante edilmiştir.
Dağıtım: Yazılım, serbest bırakılması onaylandıktan sonra dağıtılır.
Bakım: Bu aşama, ürün çalıştıktan sonra gerçekleşir. Bir süre boyunca birkaç özelliğin değiştirilmesini içerir. Bu aşama aynı zamanda sistem performansını izlemeye, hata gidermeye ve istenen değişiklikleri uygulamaya odaklanır.
E-ticaret: E-ticaret Site Tasarımı
Yazılım Geliştirme Metotları
Genellikle, 2 tür yazılım geliştirme yöntemi vardır –
Şelale Modeli
Çevik model
Alandı Seçimi: Web Site Yapımında Domain Seçimi
Şelale Modeli Nedir?
Bir şelale modeli, yazılım geliştirmeye doğrusal ve sıralı bir yaklaşımı temsil eder. Aşağıdaki adımlar bir şelale yaklaşımında sırayla gerçekleştirilir.
Gereksinimler: toplamak, analiz etmek, belge
Tasarım: yazılım mimarisiyle sonuçlanır
Kod: yazılımın geliştirilmesi, kanıtlanması ve entegrasyonu
Test: sistematik keşif ve hata ayıklama
Operasyonlar: komple sistemlerin kurulumu, desteği ve bakımı
Gerçek bir Şelale uygulamasında, yukarıdaki adımların her biri farklı bir yazılım geliştirme aşamasını temsil eder ve her aşama genellikle bir sonraki aşama başlamadan önce sona erer. Her biri arasında bir sahne kapısı vardır. Örneğin, tasarım aşaması başlamadan önce müşterinin onayına sahip olmak gerekir.
Satışı Arttırmak: Satış Yönünüzü Arttıran Tavsiyeler
Çevik Model Nedir?
Çevik metodoloji 1990’larda farklı hafif yazılım yaklaşımlarından evrimleşmiştir ve bazı proje yöneticilerinin katı, doğrusal şelale metodolojisinden hoşlanmamalarına bir yanıttır. Esneklik, sürekli iyileştirme ve hıza odaklanır. Çevik metodoloji artımlı bir yaklaşım izler. Geliştiriciler basit proje tasarımı ile başlar ve daha sonra küçük modüller üzerinde çalışmaya başlar. Bu modüller üzerindeki çalışmalar haftalık veya aylık sprintler halinde gerçekleştirilir ve her sprint sonunda proje öncelikleri değerlendirilir ve testler yapılır. Böylece, şelale modelinin eşdeğer aşamaları her sprintte tamamlanır. Bu sprintler hataları keşfetmenize ve bir sonraki sprint başlamadan önce müşteri geri bildirimlerinin tasarıma dahil edilmesine izin verir. Bununla birlikte, sürecin iyi yönetilmesi ve belgelendirmenin uygulanması gerekir, çünkü hızlı gelişme hızı örgütlenmeye yol açabilir. Ancak, doğru şekilde yapılırsa hızlı, düşük riskli ve verimli bir iş akışı sağlar.