Uzun açılımı (Domain Name System) olan DNS 256 karaktere kadar olan host isimlerini büyüterek IP adresine çevirmeye yarayan özel bir yazılımdır. Bilgisayarınız ismini ve internet domainini göstermeye yarar. DNS ile uzaktan bir cihaza bağlanıp Ip adreslerini çözmeye yarar. Bu sayede internette host isimleriyle beraber haberleşmeye yardımcı olur. İlk kez 1984 yılında ortaya çıktı. HOSTS adı verilen metin dosyalarıyla çözümleme yapılırdı. Yani elle kaydediliyordu. Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir.
Özel Yazılım: Özel Yazılım İle Projelerinizi Yapıyoruz
DNS Nasıl Çalışır?
İlk olarak DNS istemciler üzerinde sunucu ve sunucu adreslerini bulur. IP adresini bulmak için sunucuya başvurması gerekir. Kendi veritabanında öyle bir alan adı varsa bağlantı gerçekleşir. DNS sunucu programları manuel olarak indirilmesi gerekir. Bu sayede çok kolay cihaza yazılımı kurup program çalıştırıldığında rahatça internet sitelerine girilir. Ancak ip adresi ana bilgisayardaki sunucularmış gibi gözükür. Türkiye’den girip İngiltere’deki bir sunucudan girmenizi bile sağlayabilir. Özellikle DNS mekanizması hiç bilmeyen biri içim karmalıktır. Kayıtlı ve daha önceden girilmiş siteler IP cache belleğinde kayıtlıdır. Ancak kayıtlı olmayanlar için DNS Server’a başvurulur. Kayıtlı TLD sunucularına yönlendirilir. Bu sunucular da ilgili sayfanın sunucusuna bağlanır. Bu işlemler saniyeler içerisinde olur.
DNS Kullanım Amacı
Cihaz ve internet kimliğinizi saklamada yardımcı olur. Gündelik hayatta ise özellikle yaşadığınız ülke veya eyalette yasaklı olan sitelere yasak olmayan sunuculardan girmeye sağlar. Özellikle yakın geçmişte Türkiye’de de Wikipedia ve Youtube gibi platformlara girmek için DNS kullanılıyordu. Bazı sitelere hızlı ve güvenli bir şekilde girmeye yarar. Zannedilenin aksine ebeveyn denetimi için de DNS kullanılır. Kütüphaneler ve internet kafelerde vs kullanan çok özel veya kamu kurumu mevcuttur.
Windows DNS Değiştirme
Her ne kadar çok sayıda işletim sistemi günden güne kullanmaya başlasa da Windows İşletim sistemi açık ara öndedir. Öncelikle DNS değiştirme işlemini Denetim masası üzerinden yapıyorsunuz. Orada katalog görümümdeyse ağ durumu e görevleri görüntüle kısmı çıkacak. O simgeye tıklayarak özelliklere girin. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)’yı seçin. 6’lı olanla sık sık karıştırılmaktadır. Kullanmak istediğiniz DNS adreslerini buradaki iki sekmeye yazıyorsunuz. Tamam, kısmına tıkladığınız zaman işlem sona eriyor.
Lavel Rehberi: Lavel Nedir?
IOS için DNS Değiştirme
Ayarlar kısmına geliyorsunuz. Burası Windows işletim sistemine nazaran daha kolaydır. Wi-Fi Ayarları menüsünden değiştirilmektedir. Bağlı bulunduğunuz w,-Fi ağının yanındaki ok şeklindeki simgeye dokunacaksınız. Çıkan DNS alanı bölümüne kullanmak istediğiniz DNS adresini yazabilirsiniz.
Android İçin DNS Değiştirme
İlk olarak Wi-Fi bağlantılarının bulunduğu listenin açılması gerekir. Bağlı olarak bulunduğunuz internet ağına uzun süreli olarak dokunun. Gelişmiş ayarları göster seçeneğine dokunduktan sonra IP ayarları bölümüne gelmelisiniz. Kullanmak istediğiniz DNS adresine buraya yazarak kolayca girebilirsiniz.
HTML Rehberi: HTML 5 Menü Tasarımı Nasıl Yapılır?
DNS Dosyaları ve Kayıt Tipleri
‘Named.boot’ ile DNS çalışmaya başladığı zaman programca ilk oluşturulan isim dosyasıdır. Ardından ‘named.local’ adındaki dosyayla loopback adındaki makinedeki adresin çözümlenmesi için kullanılır. ‘Named.ca’ ise en üst seviyelerdeki makine adreslerini içerir.’ Named.hosts’ ile de DNS ile çalıştırılan makinelerin adreslerinin tutulduğu kayıt defteridir. ‘Named.reverse’ ile de Named.hosts dosyasının içerdiği IP adres makine isimlerini çevirmek için kullanılmaktadır. Named.local ile aynı dosyadadır.