ASP Programlama Dili İle Web Tasarımı
ASP Programlama Dilinin Önemi
Web siteleri oluşturulurken kullanılan kodlar genellikle HTML ve XHTML’dir. Bu kodlar etkileşimli web sitelerinde yeterli olmamaktadır. Basit kodlama dilleri etkileşimli siteler için uygun olmamaktadır. Bu yüzden etkileşimli bir web tasarım oluştururken basit programa dillerinin yerine profesyonel programa dillerini kullanmak önemlidir.
ASP, PHP gibi gelişmiş programlama dilleri kullanımı etkileşimli web sitesi oluşturmakta hayati önem kazanmaktadır. ASP programlama dili genellikle Lunix ve Unix web tabanlı sistemlerde kullanılmaktadır.
Gelişmiş programa dilleri e-ticaret uygulamaları, forumlar, ziyaretçi defteri gibi uygulamaların yapılabilmesi için gereklidir.
Asp programlama dili ile bir program hazırlamak için ilk olarak windows bilgisayarınızı web sunucusu yapmanız gerekmektedir. Bunun için telefonunuza IIS (Internet Information Server) ya da PWS (Personal Web Server) sistemini ve üzerinde kayıt yapacağınız veri tabanınızı kurmuş olmanız gerekmektedir.
Kurulum Aşamasında Asp Programı Kontrolü
Kurulum işleminden sonra kurduğumuz Asp programının çalışıp çalışmadığının kontrolünü sağlamak için;
Harddisk içerisinde “Inetpub” adlı bir klasör kurulmuş olması gerekmektedir. Onu açarak o klasör içerisinde “wwwroot” adında bir alt klasör oluştuğunu göreceksiniz. Bu klasörü de açarak “MyWebTest” ya da farklı bir isimde bir olan bir klasör oluşturulması ve bu klasörün açılması gerekmektedir. Bir ASP kodu yazarak dosyayı merhaba.asp adıyla bu klasöre kaydedin. Tarayıcınızda adres kısmına “http://localhost/MyWebTest/merhaba.asp” yazıp sayfayı görüntüleyin. Bu ilk aşamadan sonra Test programınızın çalışıp çalışmadığının kontrolünü yaparak eğer yanlışlık var ise verilen Hata ekranına göre bu yanlışlığın giderilmesi gerekmektedir.
Yukarıda öncelikle bir veri tabanımızın olması gerektiğini belirtmiştik. Bunun hazır olduğunu göz önünde bulundurarak anlatmaya başlayalım. Veri tabanımızın adı örneğin “veri_tabani.mdb” yapalım. Bunu sitemizin az önceki aktardığımız web sitemizin bulunduğu web dizinine atalım. Bu aşamadan sonra Web site tasarımı veri tabanı ile bağlantısını sql kodları ile nasıl ilişkilendireceğimizden bahsedeceğiz.
İlk olarak aşağıda belirtilen kodları kullanarak bir bağlantı ismi kullanmamız gerekmektedir.
Bu bağlantı ile veri tabanı içerisindeki deneme isimli tabloya ulaşmış oluyoruz. Bu şekilde sitenize sürekli bir veri akışı olacaktır.