Virtual Dedicated Server’ın baş harfleri ile oluşturulmuş olan VDS, Türkçe karşılığı tam olarak olmasa da paylaşımlı özel sanal sunucu olarak çevrilmiştir. Bu tip hizmetlerde VDS, birçok yönüyle VPS ile karıştırılmaktadır. Ancak teknik olarak bu iki grup birbirinden oldukça farklıdır. Bir web sitesine sahip olan ya da bir web sitesine sahip olmak isteyen herkes mutlaka bu hosting türlerinin tam olarak ne olduğunu bilmediği için bu konuda oldukça kafa karışıklığı yaşamaktadır. Ancak kişilerin farklı kaynaklardan bilgi edinmesiyle bu konuda olan karışıklık bir süre sonra düzene oturacaktır. Fakat birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli bloglarda, sitelerde, yazılarda birçok bilgi kirliliği mevcuttur.

SVG: SVG Nedir?

VDS Hosting Hizmeti

Virtual Dedicated Server hosting hizmeti de özellikle kurumsal şirketler tarafından sıkça tercih edilmektedir. VDS sayesinde sahip olduğunuz sanal sunucunun üzerinde önemli seviyede yetkiniz olur. Örneğin; sunucunuzda web sitelerinizi barındırabilirsiniz. VDS, Virtual Dedicated Server teriminin baş harflerinden oluşmaktadır. VDS’in her ne kadar Türkçe ’de net bir karşılığı olamamakla beraber paylaşımlı ayrılmış sunucu olarak tanımlanır. N demek paylaşımlı ayrımcı sunucu demektir. Kişinin kiralayabilerek kendi sunucu sistemini oluşturması ve yetkilendirmenin veya kısıtlamalarının kendi bünyesinde barındırılabilmedir. Birçok özel şirketler tarafından da tercih edilen bir sunucu sistemidir.

Laravel: Laravel Nedir?

VDS Ne İşe Yarar? Neden VDS Tercih Edilmektedir?

Son dönemin en popüler bulut sunucu hizmetlerinden biri olan VDS; kullanıcılarına kendi web uygulamalarını geliştirmeleri, dağıtmaları ve barındırmaları için kullanabilecekleri bir sanal sunucuyu kiralama imkânı verir. Yani VDS hostingi tercih eden bir kullanıcı belirli bir alanı kiraladığı zaman, o alan o kullanıcının dışında herkes için kullanıma kapalıdır ve kullanıcı kendi isteklerine göre alanını istediği gibi kullanabilir.

VDS’in altyapısı da teknik olarak diğer sanal sunucu hizmetlerine benzemektedir. VDS de bir ana fiziksel makine üzerinde kurulur ve sanallaştırılarak bir sunucuya dönüşür. Daha sonra bu yeni sunucuya özel olarak RAM ve işlemci gibi atamalar yapılır. Örneğin; bir kullanıcı kendine ayrılan RAM miktarının tamamını kullanmıyor olsa bile RAM’i yine kendisine özel şekilde kalır ve kullanıma hazır bir şekilde bekler. Böylelikle RAM kısıtlamalarıyla ilgili problemler ortadan kalkmış olur. Yani VDS serverlarının üzerinde birbirinden bağımsız şekilde çalışan işletim sistemleri ya da sunucu yazılımları bulunabilir. Böylelikle sanal kısıtlamalar yazılımsal olarak ortadan kaldırılabilir.

Lavel: Lavel Nedir?

VDS Ayrıcalıkları

Kısıtlanmaların bulunmadığı sanal ortamlarda kullanıcılar için daha keyifli hale gelmektedir. Kendi sunucusunu kendi yaratmak isteyenlerin kullanacağı bir sunucu özelliğidir. VDS kişinin kendi isteğine, zevkine göre sunucu oluşturma özelliği taşımaktadır. Kişiye özgü fırsatlar sunmaktadır. Kısıtlamaları da kişilerin kendi belirleyeceği için oldukça tercih edilme sebeplerindendir. Kiralanabilme özelliği ile de oldukça önemli bir yere sahiptir. VDS hem üst düzey performans sağlayıp hem de bu performansın devamlılığını sağlamaktadır. Düşük maliyetli olması da kişileri oldukça kendisine çekmektedir. Her kullanıcı için farklı donanımı kullanan bir işletim sistemi vardır. Örneğin sunucuda bölünen Ram miktarı tümü ile hangi kullanıcı ise ona atanır ve başkası müdahale edemez. Maliyetleri de düşürmek adına oldukça tercih edilen bir sunucu örneğidir. Bu nedenle de birçok sunucu örneklerini geri de tutup tercih edilme nedenlerinden biri olmaktadır.