Trendyolda mağaza nasıl açılır sorusu, e-ticarete atılmayı düşünen veya hâlihazırda farklı bir platformda e-ticaret ile uğraşan kişiler tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Trendyol üzerinde satış yapmak için bir mağaza açmadan önce, şirket sahibi olmanız gereklidir. Trendyol tarafından belirlenen bu kural doğrultusunda sadece vergi mükellefi olan, şirket sahibi kişiler mağaza açmak suretiyle satış yapabilmektedir.
Trendyol üzerinde mağaza açmak için yapmanız gereken ilk adım, site üzerinde yer alan ve satıcı başvurusu gerçekleştirilen sayfayı ziyaret etmektir. Ardından, ilgili sayfa üzerinden satışa başla butonuna tıklanarak, başvuru sayfasına gidebileceksiniz. Başvuru sayfası üzerinde sizlerden talep edilen bilgilerin eksiksiz girişi yapıldıktan sonra, oluşturulan talep Trendyol tarafından incelenmektedir. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda ise, başvurunuz esnasında belirttiğiniz iletişim numaraları üzerinden sizinle iletişime geçilecektir.
Trendyol Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler
Trendyolda mağaza nasıl açılır sorusunun cevabına ilişkin olarak, mağaza başvurusu yapılırken talep edilen çeşitli belgeler bulunmaktadır. Başvuru aşamasında talep edilecek olan belgeler şu şekildedir;
- Satış yapılacak kategori
- Ad ve soyad
- E-posta adresi
- Şirket ticaret unvanı
- Şirketinizin türü
- Vergi kimlik numaranız
- Varsa satış yaptığınız diğer kanalların adresleri
- Ticari sicil numaranız
- İletişim numaranız
Yukarıda yer alan bilgilere ek olarak, başvurunuzun moderasyon tarafından onaylanması halinde ise aşağıda yer alan belgelerin talep edilme durumu oluşacaktır;
- Ticaret Sicili Gazetesi
- Faaliyet Belgesi
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
Bu belgelerin gönderilmesinin ardından Trendyol’da mağaza oluşturmaya ilişkin ihtiyaç duyulan belgeler açısından tüm işlemler tamamlanmış olacaktır.
Mağaza açma rehberi: E-ticarette doğru seçeneklere yönelin
Mağaza Ne Kadar Sürede Açılacak?
Başvuru sayfasında tarafınızdan talep edilen bilgiler ve daha sonraki aşamada ihtiyaç duyulan belgelerin gönderilmesinin ardından, onay süreci başlayacaktır. Onay süreci, ise farklı süreler içerisinde tamamlanabilmektedir.
Trendyolda Mağaza Açmadan Satış Yapmak
Trendyol’da mağaza açmadan satış yapılabilir mi sorusunun cevabı olumsuz olacaktır. Trendyol içerisinde satış yapabilmek için mağaza açmanız, mağaza açabilmeniz için de bir şirket olmanız gereklidir.
Trendyol Komisyon Oranları
Trendyol üzerinde mağaza açtıktan sonra, onayın ardından satış yapmaya başlayabileceksiniz. Hangi kategoriye yönelik satış yaptığınıza bağlı olarak, %5 ila %30 arasında değişen komisyon oranları uygulanmaktadır. Bu oranlar, satışını gerçekleştirdiğiniz ürünün, satış fiyatı üzerinden kesilmektedir. En düşük komisyon oranı; altın ve gümüş aksesuarlarda olurken, en yüksek komisyon oranı ise mücevherlerde olmaktadır. Bunun yanı sıra çok satılan spor ayakkabı ve spor giyim kategorisinde ise %20 komisyon uygulanır.
Trendyol Üzerinden Yapılan Satışlarda Vergi ve Fatura Süreçleri Nasıl Oluyor?
Trendyol üzerinde yapılan tüm satışlarda fatura kesme ve bu faturalar sonrası doğacak olan vergileri ödemeniz gereklidir. Yapılan her satış sonrasında oluşacak olan faturanın, müşteri tarafına gönderilmesi zorunludur. Platform içerisinde, fatura kesmeden satış yapılması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de gerçekleştirilen her işlem için fatura düzenlenmesi gereklidir.
E-ticaret mağazanızı şimdi başlatın: Adım adım mağaza açma aşamaları