fbpx
In: Özel Yazılım

NGINX, birden çok amaca hizmet eden ücretsiz bir açık kaynaklı web sunucusudur. Ters proxy, yük dengeleyici veya HTTP önbelleği olarak kullanılabilir. NGINX birçok HTTP proxy ve Web sunucusu özelliği sağlar. Çok sayıda eşzamanlı bağlantıyı işleyebilir, önbelleğe alma ile ters proxy sağlar, yük dengeleme ile ilgilenir ve dosyaları işler. NGINX ayrıca çoklu posta proxy özellikleri ve diğer kullanışlı hizmetler de sunar.

Neden NGINX kullanıyorsunuz?

NGINX, ters proxy, yük dengeleyici ve hız sınırı ağ hizmetleri gibi çeşitli hizmetler sunar. Çeşitli bağlantı noktalarını dinleyen birden çok web hizmetimiz varsa ve istekleri dahili olarak yeniden yönlendirmek için tek bir ortak uç noktaya ihtiyacımız varsa ters proxy uygulaması yararlıdır. Bu, sahnelerin arkasındaki ayrı web hizmetlerine güç sağlamak için farklı NodeJ’ler, Go ve java kombinasyonunu kullanırken 80 numaralı bağlantı noktasında birden fazla alan adı barındırmamıza izin verecektir. Nginx, web hizmetleri ne yapmaları gerektiğine odaklanırken günlüğe kaydetme, kara listeye alma, yük dengeleme ve statik dosyaları sunabilir. Nginx’in yapılandırması Apache httpd’den daha kolaydır. Nginx yüksek eşzamanlılık için tasarlanmıştır ve çok hızlıdır.

D3_JS: D3_J5 Nedir?

NGINX Nasıl Çalışır?

NGINX sürecini bilmeden önce, bir web sunucusunun nasıl çalıştığına bakalım. Bir web sayfasını açmak istediğimizde, tarayıcı sunucuyla bağlantı kurar. Ardından sunucu, sayfa için istenen dosyaları arar ve tarayıcıya gönderir. Bu, bir istek için en basit iş türüdür. Geleneksel olarak, Apache gibi web sunucuları her istek için tek bir iş parçacığı oluşturur, ancak Nginx bu şekilde çalışmaz. Nginx, zaman uyumsuz, olay güdümlü bir mimariyle çalışır. Bir sürecin olaylarını akıllıca takip eder. Nginx işini çalışan sürecine ve çalışan bağlantılarına böldü. Burada, çalışan bağlantılar, web sunucusundaki kullanıcılar tarafından yapılan isteği ve alınan yanıtı yönetmek için kullanılır; aynı zamanda, bu istekler alt işlem adı verilen ana işlemine iletilir.

DDoS Önlemi: DDoS Önlemi Nasıl Alınır?

NGINX’in Özellikleri

Nginx’in bazı özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Önbelleğe alma ile ters proxy
  • IPV6
  • Yük dengeleme
  • Web Soketleri
  • Statik dosyaların, dizin dosyalarının ve otomatik dizin oluşturma
  • Önbellekli FastCGI desteği
  • URL yeniden yazma ve yönlendirme
Nginx’in Apache’den farkı nedir?

Nginx, tek bir işlemle gelen trafiği işleyen olay tabanlı bir web sunucusudur. Apache ise aynı işi yapmak için ihtiyaç duyduğu her örnek için yeni bir süreç oluşturacaktır. Ayrıca Apache’den farklı olarak, Nginx ziyaretçileriniz için daha hızlı yükleme süresi sağlamak üzere web sitenizdeki statik içeriği önbelleğe alır.

SVG: SVG Nedir?

Apache Nginx’e Ne Zaman Tercih Edilir?

Apache, PHP, Python, Perl ve diğer diller için yerleşik destekle birlikte gelir. Örneğin, mod_python ve mod_php Apache modülleri Apache işlemi içinde PHP ve Perl kodunu işler. mod_python, her istek için Python yorumlayıcısını yüklemek zorunda olmadığından CGI veya FastCGI kullanmaktan daha verimlidir. Aynı şey, Apache’ye Ruby on Rails’i çalıştırma yeteneği veren mod_rails ve mod_rack için de geçerlidir. Bu işlemler Apache işlemi içinde daha hızlı çalışır.

Dolayısıyla, web siteniz ağırlıklı olarak Python veya Ruby ise, Apache’nin CGI kullanması gerekmediği için uygulamanız için Apache tercih edilebilir. PHP için, Nginx’in PHP’yi dâhili olarak desteklemesi önemli değildir. Böylece ihtiyaçlarınız için en iyi çözümü seçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ready to Grow Your Business?

We Serve our Clients’ Best Interests with the Best Marketing Solutions. Find out More