Yeni işletme kurulumunuz için bir web sitesi hazırlıyor, ancak hangi formatın kullanılacağını bilmiyor musunuz? Fikrinizi dünyayla paylaşmak mı istiyorsunuz, ancak sitenizi nasıl daha kullanıcı dostu hale getireceğinizin farkında değil misiniz? Bir web sitesinin sadece çekici görünmesi gerekmez. Web sitesinin işlevselliğini ve güncellemelerin kolaylığını dikkate almalısınız. Statik ve dinamik olmak üzere iki tür site vardır. Bütçenize ve iş ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmelisiniz.

Bir Siteye Mi İhtiyacınız Var: Bilişim Danışmanlığı

Statik bir web sitesi, sabit içeriğe sahip web sayfaları içerir. Her sayfa HTML olarak kodlanır ve her ziyaretçiye aynı bilgileri görüntüler. Statik siteler en temel web sitesi türüdür ve oluşturması en kolay olanıdır. Dinamik web sitelerinden farklı olarak, herhangi bir Web programlama veya veritabanı tasarımı gerektirmezler. Statik bir site, birkaç HTML sayfası oluşturarak ve bunları bir web sunucusunda yayınlayarak oluşturulabilir. Statik web sayfaları sabit kod içerdiğinden, web yöneticisi tarafından manuel olarak güncellenmedikçe her sayfanın içeriği değişmez. Bu, küçük web siteleri için iyi çalışır, ancak yüzlerce veya binlerce sayfalık büyük sitelerin bakımını zorlaştırabilir. Bu nedenle, daha büyük web siteleri genellikle bir veritabanı kaydını değiştirerek güncellenebilen dinamik sayfalar kullanır. Çok sayfa içeren statik siteler genellikle şablonlar kullanılarak tasarlanır. Bu, aynı anda birkaç sayfanın güncellenmesini mümkün kılar ve site genelinde tutarlı bir düzen sağlamaya yardımcı olur.

Opemcart: Opencart Nedir?

Statik Siteler Nasıl Çalışır?

Tarihte ilk web sitesi 1990 yılında Tim Berners-Lee tarafından, basit HTML içeren bir statik site oldu. Sadece metin ve bağlantıları temsil ediyordu. Modern web sayfaları sadece HTML değil, stil için CSS ve etkileşimler için Javascript içerir. Bununla birlikte, bunlar sadece bireysel dosyalardır, bir bilgisayarda saklanır ve bir kullanıcıya olduğu gibi teslim edilir. Örneğin bu web sayfası statiktir: her kullanıcı için aynı görünür.

Statik web sitesi avantajları nelerdir. 

  • Hızlı: Statik siteler hızlı! Hiçbir veritabanı sorgusu, oluşturulacak şablon ve işlenecek istemci-sunucu isteği olmadığından, statik bir site her zaman daha hızlı yüklenir.
  • Güvenli: Dinamik web siteleri sürekli saldırı riski altındadır. Tüm web sitelerinin (12+ milyon kullanıcı) % 5’ine güç veren Drupal, yakın zamanda saldırıya uğradı ve tüm web sitelerinin% 26’sına güç veren WordPress, sık sık güvenlik açıkları nedeniyle kötü şöhretli.
  • Ucuz: Statik siteler (bunun gibi), Amazon S3 gibi hizmetlerde çalıştırmak için aylık kuruşa mal olur. Dinamik siteler çok, çok daha pahalı bir sunucunun kurulumunu, barındırılmasını ve bakımını gerektirir.
  • Ölçeklenebilir: Beklenmedik trafik dalgalanmaları dinamik bir siteyi kilitleyebilir. Statik sayfalar çok az sunucu kaynağı tükettiğinden, statik bir site çok daha iyi hazırlanır.

Statik web sitesi dezavantajları

  • Geliştiriciler için CMS yok: Geleneksel statik site jeneratörleri, teknik olmayan kullanıcılar tarafından bir içerik yönetim sistemi (CMS) aracılığıyla güncellenemez. Ancak, bazı yeni şirketler artık Contentful, CloudCannon , Forestry ve Pulse gibi statik site jeneratörleri için web tabanlı CMS’ler sunuyor . Python ile çalışan yeni bir SSG olan Lektor, bir Mac uygulaması CMS sağlar.
  • Gerçek zamanlı içerik yok: Sürekli güncellemeler varsa, statik bir sitede bildirimlerin, önerilen gönderilerin veya diğer güncellemelerin görüntülenmesi zordur. Teknik olarak bu Javascript ve uç nokta API’leri ile yapılabilir. Örneğin, işte hackish bir yaklaşımdır.
  • Kullanıcı girişi yok: Statik bir site tek başına kullanıcı girdisini kabul edemez. Ancak üçüncü taraf hizmetleri aracılığıyla, giderek artan bir girdi listesini kabul etmek mümkündür: e-postalar, formlar ve anketler ve yorumlardır.