İnternet Sitelerinizi Hızlandırmak İçin 4 Farklı Teknoloji
İnternet içinde bulunduğumuz yıllarda artan bir ivmeyle büyüyor ve kullanımı yaygınlaşıyor ayrıca internetle alakalı yeni teknolojilerin gelişmesiyle hizmet kalitesi de buna paralel olarak artıyor. İnternet gitgide hız kazanıyor ve web tasarımcıların en merak ettiği konulardan biri de internet hızının ne kadar ilerleyeceğidir. Bu yazıda web sitenizi hızlandıracak bazı özelliklerden bahsedeceğiz.
HTTP/2
Bu protokol Mayıs 2015 te yayınlandı ve 2015 in ikinci yarısından beri dünya çapında internet protokolünün yeni versiyonu oldu. HTTP/1 için aslında büyük boyutlu tek bir resim yüklemek, küçük boyutta birkaç tane resim yüklemeye göre daha verimlidir çünkü tek bağlantıda çok sayıda isteğe yanıt verilememektedir. Fakat HTTP/2 için en önemli gelişme tek bağlantıda çok sayıda isteğe yanıt verebilmesi olmuştur. Bu özelliğe çoğullama denir ve devrim niteliğinde bir değişim olmuştur. Artık hayaletler ve Data URIs gibi tekniklere gerek kalmamıştır. Eski versiyonlarda geçerli olmayan bu sistem yeni versiyonla geliştirildi. Ayrıca HTTP/2 istenen veri gönderilene kadar diğer bağlantıları bastırabiliyor ve iletimi kolaylaştırıyor. Bu da performansı yarı yarıya arttırmıştır. Ayrıca bu yeni sürüm ikili ve metin şeklinde bir yapıya sahiptir. HTTP/2’ nin en önemli problemi ise güvenli bir internet sitesini bile direkt olarak cevaplayamamasıdır. Tarayıcılar bunu ancak SSL üzerinden destekleyebiliyor. Dolayısıyla ilk adımınız bir SSL sertifikası almak olmalıdır. Sertifikaya sahip olduğunuzda ise HTTP/2’yi kendiniz uygulamak için kendi sunucunuzu yönetiyor olmanız gerekir. Aksi halde bunu servis sağlayıcınız belirler.
SSL SERTİFİKASI
SSL sertifikası basitçe sunucu ve alıcı arasındaki köprüyü şifrelemektedir. Bu sertifikayı sağlamak aslında düşündüğünüzden daha kolaydır ve tek yapmanız gereken hadi şifreleyelim isimli sertifikalandırma yetkisine sahip olmaktır. Dediğimiz gibi hadi şifleyelim, bir sertifikalandırma yetkisidir ve genel beta sürümünü Nisan 2016 da yayınlamıştır. Bu sürümün amacı ise bir sertifika edinmek için otomatik olmayan tüm süreçleri elemektir. Dolayısıyla bu sürümü edindiğinizde tüm işlemler otomatikleşir ve bir kaç dakika içinde biter. İnternet sağlayıcınızla iletişime geçerek bir sertifika sahibi olabilirsiniz fakat bu servis sağlayıcıları kendi sunucularını kendi yönetirler.
BROTLI
Brotli son düşüşü tanıyabilen bir sıkıştırma algoritmasıdır ve Google tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak bu tarz sıkıştırma algoritmaları, iletilen verinin boyutunu web sitesi tasarımı’nız da düşürmeye yararlar. Google istatistiklerine göre aynı işi yapan akım çözümleri metotlarına göre brotli yüzde yirmiyle yirmi altı arasında bir sıkıştırma oranına sahip olarak bu konuda en iyisidir. Sonuç olarak HTML dosyaları üzerindeki veri trafiğinizin yüzde kırkını kurtarabilirsiniz. CSS ve Javascript için ise bu oran yaklaşık yüzde yirmi beş civarındadır. Şu anda brotli sadece chrome ve firefox tarayıcılarınca desteklenmektedir. Ve diğer tarayıcılar da çok yakında bunu yapacaklar. Nginx, Apache ve Node gibi ana sunucular için js paket yüklemesi gerektirir. Dolayısıyla şu anda hiç bir sunucu yapısı brotli’yi otomatik olarak sunmamaktadır.
CDN
İçerik iletim ağı bütün dünyaya sunucular kurmaktadır. Bu sunucular sizin site içeriklerinizin bir kopyasını içermektedir. (resim, video, yazılım vs.) Erişim sırasında verileriniz web sunucudan ziyaretçiye daha sıkı yüklenir ve tüm yükleme işlemi gezegenin her yerinde çok daha hızlı gerçekleşir. Öteki avantajı ise sitenizin güvenilirliğini arttırmasıdır. Veri içerikleri onlarca sunucu vasıtasıyla yayılmaktadır ve sizin internet sağlayıcınız bu veri trafiğinin önemli bir kısmını ayırır böylece veri hasarından en iyi korunma sağlanır. Sonuç olarak internet siteleri yüzde elli daha hızlı yüklenir hatta genelde daha yüksek bir oranda olduğunu bile söyleyebiliriz.
Web sitesi tasarımı yaptırırken, firmamızdan bilgisayar mühendisleri tarafın mutlaka fikir alın, bizimle çalışmasanız bile projeleriniz de size danışmanlık yapabilir veya fikirler üretebiliriz.