12 Web Site Tasarımı nız için JavaScript KÜTÜPHANESİ  

Şu an JS kütüphanelerinin sayısı yüzlercedir ve tam olarak hangilerine odaklanacağımızı belirlemek bizim için çok güç. Bunların bir kısmı yeni projeler adına kullanılıyor bir kısmı artık sonlandırıldı ama kalanları büyük bir hızla büyümektedir ve bazısı da tüm dünyada artık geniş çaplı kullanıma kavuşmuş durumdadır. Bazı geliştiriciler jQuery ve React gibi ünlü kütüphaneleri bilirler fakat bu yazımızda daha az bilinen ama sürekli gelişmekte olan js kütüphanelerini sizlere tanıtacağız.

1) D3.JS

Büyük veriler gitgide büyüyen bir endüstridir ve veri görselleştirme de aynı şekilde önemli bir konuma gelmiştir. Günümüzde çok fazla sayıda grafikleştirme ve haritalama kütüphaneleri mevcuttur ama çok azı D3.js kadar dikkat çekicidir. Bu kütüphane SVG ve canvas elementleri ile çalışır. İnternet üzerinden grafikler, çizelgeler ve dinamik görselleştirmeler vermektedir. Kullanımı tamamen ücretsizdir ve js üzerindeki en güçlü görselleştirme araçlarından biridir. Eğer tarayıcınızda, veri oluşturmak için modern yollar arıyorsanız bu kütüphaneye göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

2) NODE. JS

Tasarımcılar Node hakkında devs yapılarının sorunlu olduğunu muhtemelen duymaktan bıkmıştır. Âmâ bu sürekli büyüme içindeki bir js kütüphanesidir ve dev ortamlarından çok daha fazlasını sunmaktadır. NPM ile tüm yerel paket programlarınızı tüm projeleriniz adına komut satırından yönetebilirsiniz. Bu da Node’yi Gulp gibi diğer araçlarla birlikte çalışabilen tam bir gelişim aracı haline getirir. Eğer hala Node’yi denemediyseniz neler kaçırdığınıza şaşırabilirsiniz.

3) RIOT. JS

Sanal DOM vermesi ve özel elementler React kütüphanesini bir miktar etkiledi. Bu durumda hızlıca güçlü bir dijital ara yüz kütüphanesi arayan profesyonellerin tercihi olmaya başladı. Fakat Riot. js React’ a güzel bir alternatif olduğu için bir çekişme başlattı. Riot yapısıyla sanal DOM’a hala ulaşabilirsiniz ve basit söz dizilimleriyle kontrol etmek artık daha basit. Fakat bu kütüphane çok büyük ve güçlü değil. Dolayısıyla geniş bir iletişim çok mümkün değil. Yine de iyi bir alternatif.

4) CREATE. JS

İnternet animasyonlarından dijital medyaya her şeyde CreateJS ile çalışabilirsiniz. Bu tek bir kütüphane değil ve farklı amaçlarla oluşturulan kütüphanelerin bir birleşimidir. Bu set içindeki her kütüphane her tarayıcı için modern özellikler sunmaktadır.

5) KEYSTONE. JS

Keystone kullanımıyla NODE/Express ve MongoDB tarafından güçlendirilmiş internet uygulamalarını arka planda kurabilirsiniz. Tamamen ücretsiz ama hala yeni bir kütüphanedir.

6) VUE. JS

Eğer ön uç yapılarıyla ilgileniyorsanız Vue. js bu konuda popular ve gitgide dikkat çeken bir seçim olur özellikle de 2,0 sürümüyle. Ön uç yapıları savaşlarında bu kütüphane tamamen değerli bir yerdedir ve önümüzdeki bir kaç yılda nasıl gelişeceğini dikkatli takip etmelisiniz.

7) METEOR

Her hangi bir platform Meteor yapısına entegre ederseniz inanılmaz sonuçlar alabilirsiniz. Bu kütüphane açık kaynaklı bir projedir ve geliştiricilere js ile güçlendirilmiş uygulamalar inşa etme konusunda bu uygulamaların türüne bakmaksızın yardım eder. Telescope gibi sosyal haber yapıları da Meteor üzerinden inşa edilebilir. Meteor çok fazla özelliğe sahip olsa da öğrenmesi biraz zordur fakat yetenekli geliştiriciler bunu kullanarak ne isterlerse kurabilirler.

8) CHART. JS

Chart. js ile bar grafikleri, çizgisel grafikler ve bunlar gibi pek çok farklı özelliği js ve canvas API kullanarak inşa edebilirsiniz. Bu kütüphane veri grafikleri için en basit kütüphanelerden biridir ve animasyonlar için tasarım özelliklerine de sahiptir. Bu kütüphane kullanım kolaylığı, kolay yüklenmesi ve mükemmel dokümanları nedeniyle kesinlikle ilk sıralarda tercih edilmelidir.

9) WEBVR

Sanal gerçeklik gitgide dünyanın yeni odak noktası olmaya yaklaşıyor ve heyecanlı geliştiriciler de VR projeleriyle ciddi şekilde ilgileniyorlar. Bu yüzden size WebVR kütüphanesini sunuyoruz. VR için tarayıcınızda, yeni bir Js API yapısı oluşturun. Bu kütüphane aslında hala geliştirme aşamasındadır. Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz resmi sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

10) THREE. JS

Üç boyutlu animasyonların 1980 den bugüne nasıl da büyüdüğünü görmek insanı şaşırtıyor.3D animasyonlu filmlere aslında aşinayız ama internet animasyonları bu konuda yeni bir atılımdır. Three. js sayesinde internette 3d uygulamalar için yol alma şansına sahibiz.

11) OMNISCIENT. JS

Javascript’le fonksiyonel programlama aslında o kadar da yeni değildir. Fakat internet dünyasında programlama için öyledir. Omniscient. js ücretsiz, açık kaynaklı bir kütüphanedir. Tüm ön ve arka bileşenlerin aşağıdan yukarıya verilme işleminin görüntülenmesinden sorumludur. Pürüzsüz bir geliştirme işlemi isteyen tüm tecrübeli geliştiricilere bu kütüphaneyi tavsiye ederiz. Yeni başlayanlar için biraz karmaşıktır.

12) RACTIVE. JS

Eğer bir UI Kütüphanesi arıyorsanız geri kalan hepsinden farklı yapıda olan Ractive. js kütüphanesini deneyin. React kadar detaylı değildir ama js ve HTML için çok farklı söz dizilimleri kullanır. Bu kütüphaneyle şablonlar oluşturabilirsiniz ve bunun elementleri de Javascript’teki Ractive fonksiyonlarına bağlanır. web tasarımı konusunda detaylı içerik ve bilgi için web sitemizin blog bölümünde ilgili kategorileri takip ederek güncel sitemlerden veya hergün oluşturduğumuz içeriklerden haberdar olabilir, bu seyede bilgilerinizi güncelleyebilir veya geliştirebilirsiniz.