Mobil uygulamalar akıllı cihazların hayatımıza girmesi ile önemli bir yer edinmiş oldular. Bireylerin gündelik işlerini halledebilmek, oyun oynayabilmek bazen de markaları takip edebilmek için mobil cihazlarına mobil uygulama indirme yoluna giderler. Bilişim hizmetleri kapsamında müşterilere sunulan mobil uygulama yapımı alanında uzman olan kişiler tarafından verilmektedir. Mobil uygulamaların yapım aşamaları temelde beş farklı etmen üzerine kurulmuştur. Bu etmenler izlenerek oluşturulacak bir tasarım hizmeti sağlıklı bir sonuç verir.

Fikir Oluşturma

Uygulamanın gelişmesi için en önemli birincil aşama olarak bilinmektedir. Fikrin uygulanabilirliği ve özgünlüğü önemli olup bu aşamada freewriting yönteminin kullanılması gerekir. Bu terim fikir aşamasında yer alan bir mobil uygulamanın daha da geliştirilmesi için kullanılan bir terimdir. Çevredeki tüm elektronik cihazların kapatılması ve sessiz bir ortama geçilmesi gerekir. Uygulama ile alakalı düşünülen akla gelen her şeyin bir kâğıda dökülmesi ve daha sonrasında toplanmasıdır.

Araştırma Yapma

Fikir oluştuktan sonraki aşama olan araştırma işlemi piyasa araştırması ile başlamaktadır. Oluşan fikir ile ilgili daha öncesinden bir mobil uygulama tasarımı yapılmış ise bu uygulamadan daha özgün bir tasarıma sahip olunması gerekecektir. Eğer fikir daha öncesinden yapılmış ve mobil marketlerde yerini almış ise, hedef kitlesi yadırganamaz bir kitleye sahip ise bu fikirden vazgeçilmesi tavsiye edilerek daha farklı bir alanda hizmet sunumu gerçekleştirilir. Araştırma sonucunda özgün bir fikir bulana kadar uygulama tasarımı konusunda bir ilerleme kaydedilmez.

Prototip Bulma

Mobil uygulamayı hayata geçirme aşamasında hizmeti veren firma ya da kişi tarafından en çok kullanılan materyaller kağıt ve kalemdir. User Interface terimi ile bilinen ve defalarca çizilip en iyisine ulaşma amacında ulan prototip çalışması sonucunda denenmemiş, özgün bir mobil uygulama tasarımı geliştirilebilir. İyi bir prototip bulabilmek için defalarca deneme yapmak sonuca en iyi şekilde gidilecek yollardan bir tanesi olarak bilinmektedir.

Programlama ve Yayınlama

Uygulamanın son tasarım hali tamamlandıktan sonra uygulamanın kodlanması için gereken çalışmalara başlanır. Bu çalışma bilişim firmaları tarafından verilen mobil uygulama yapım ve geliştirme hizmetleri tarafından alınabiliyorken bu konuda uzman olan bireyler kendileri de kodlama işlemini yapabilmektedir. Mobil uygulama geliştirme yaklaşımı ve mobil uygulama kategorisi bu anlamda önemli olup programın kodlama işlemi bittikten sonra Android cihazlar için Google Play Store üzerinden IOS cihazlar için ise App Store üzerinden mobil uygulamanın yayınlanması ile aşama tamamlanmış olur.