301 yönlendirmesinin İngilizce ismi, redirect permanent’dır. yani kalıcı bir yönlendirme anlamına gelir. Eğer bir web siteniz varsa ve artık içeriğini değiştirmeye karar verdiyseniz, ya da farklı bir proje yapmak istiyorsanız bu yönlendirmeyi kullanmak durumunda kalırsınız. Ama kullanıcılar ve arama motorları açısından bir sitenin içeriğinin ve linklerinin değişmesi çok hoş karşılanmayabilir. Kullanıcılar aradıkları linklere ulaşamazsa siteden hemen ayrılabilir bu da arama motorları tarafından indekslenmenizde ve üst sıralarda yer almanızda sorun yaratır. Eski sayfalarda yer alan linkleri kalıcı olarak yenisine yönlendirmeniz gerekir. Bu şekilde bu sorunu çözebilir ya da bu konuda ortaya çıkacak zararı en aza indirgemiş olursunuz. İşte bu noktada 301 yönlendirmesi size yardımcı olur.

Nasıl 301 Yönlendirmesi Yapabilirim?

301 yönlendirmesi yapmak çok zor değildir. .htaccess dosyası üzerinde bu işlemi yapabilirsiniz. Tanı işletim sisteminizin Linux olması gerekiyor. Bu dosya üzerinde birkaç küçük değişiklik yaparak 301 yönlendirmesini basit bir şekilde yapabilirsiniz. Ama bu dosya üzerinde yapılacak ufak bir değişiklikte bile özenli olmak gerekiyor. Öncelikle dosyanızın orijinal biçimini kopyalamanız gerekiyor, çünkü herhangi bir hata durumunda dosyanız hata verebilir ve orijinaline ihtiyacınız olabilir. Daha sonra. htaccess dosyası üzerinde değiştirmek istediğiniz URL’leri yenileri ile değiştirebilirisiniz ve böylece kalıcı olarak URL’ler yenilerine yönlendirilmiş olur.

302 ve 301 Yönlendirmeleri Arasındaki Fark

301 kalıcı yönlendirme işlemini geçici bir yönlendirme işlemi olan 302’den ayırmanız gerekir. Mesela web sitenizde yer alan iç linklerle işiniz tamamen sona erdiyse ya da site tamamen taşınırsa 301 yönlendirmesine ihtiyacınız vardır. Bu şekilde sitenizin SEO değeri yüzde seksene yakın korunmuş olur. Ama bir linke belirli bir süre ihtiyacınız olmayacaksa ya da siz sitenizi belirli bir süre kullanmayıp güncellemeyecekseniz 302 yönlendirmesi kullanabilirsiniz. Eğer bir hizmet ve ürün satıyorsanız ve o ürünle ilgili kampanya sona ermişse, ya da sitenin teknik olarak ya da herhangi bir arıza nedeniyle yenilenmesi gerekiyorsa 302’yi kullanabilirsiniz. Bu yönlendirmeyi yaparsanız sitenizi açmak isteyenler 404 hata kodu ile karşılaşmaz sadece geçici bir süreliğine kapattığınız yazısıyla karşılaşır. Bu yazıyla karşılaşmak sitenizin SEO değerini düşüreceği için bu durum sizin içib çok daha iyi olur.

301 ve 302 Neden Önemlidir?

Web sitesi sahipleri için en önemli konulardan birisi de sitelerin güncellenmesi ve yenilenmesidir. Teknik bir nedenle ya da içeriklerin değiştirilmesi gerektiğinde linklere ya da sitenize kısa bir süreliğine ara vermeniz gerektiğinde 302 yönlendirmesini kullanmalısınız. İnternet dünyası ve de arama motorları tamamen değişime uğrayan sitelerden hoşlanmaz. Ama böyle bir değişikliğe ihtiyacınız olduğunda da 301 yönlendirmesini ihmal etmemeniz gerekir. Sitenizi sürekli gözden geçirerek güncellemek ve gereken değişiklikleri yapmak çok önemlidir. Sitenizin SEO değeri buna bağlıdır. Bu yüzden gereken bir yönlendirme varsa vakit kaybetmeden tamamlamanız gerekir.

Linkler ve SEO

Seo çalışmalarında link kullanımı çok önemlidir. Kullanıcılar için de linkler belirleyicidir. Eğer kullanıcılar uzun bir süre bir linke ulaşamazsa bu sizin siteniz için ciddi bir sorun oluşturabilir. Bu yüzden linkler konusunda özenli davranmalı ve kullanıcıların ulaşamayacağı hiç bir linke yer vermemelisiniz. İşte bu nokta da 301 yönlendirmesi en önemli yardımcınızdır.