İnternete bağlandığınız cihazın internet trafiğinin başka bir sunucu kullanılarak iletilmesine yarayan bir araçtır. Ana sunucunun yerine siteye ulaşmanızı sağladığı için vekil sunucu olarak da adlandırılabilir. Proxy son yıllarda en sık kullanılan vekil sunuculardan bir tanesidir. Normalde ana sunucu üzerinden açamadığınız web siteleri Proxy üzerinden bağlanarak açabilirsiniz. Ulaştığınız internet sitesi sizin ana sunucunuzun IP adresine ulaşamaz. Proxy sitelere ikinci bir IP adresi vermektedir. Bu sayede internet kullanımı çok daha güvenilir bir hale gelmektedir. Özellikle yasaklı siteleri açmak için tercih edilir. Orijinal sunuculara oranla çok daha hızlı yanıt almanızı sağlar. Vekil sunucu kullanmak size internet ortamında çok güvenli ve özgür bir alan oluşturmanıza yardımcı olur.

301 Yönlendirme: 301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Proxy ayarlarını kullandığınız ana tarayıcı üzerinden yapabilirsiniz. Kullandığınız tarayıcıya özel kodlar kullanarak ayar yapmanız gereklidir. Ayarlar manuel olarak yapılmalıdır. Ana tarayıcınızın ayarlar bölümüne giriş yapın. Ayarlar içerisindeki gelişmiş ayar sekmesini tıklayın. Metin içerisinde yer alan ağ bölümünden var olan proxy seçeneğini seçin. Proxy ayarlarını değiştir kısmını tıklayın. Burada proxy kullan seçeneğini açarsanız kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanıcılar tarafından özel kodlar geliştirilerek kullanılmaktadır. Oluşturulan kodlar kullanıcıya özel alan oluşturmaktadır. Bu işlemde kullanım güvenliğini iki katına eriştirir. Proxy kullanımını bilinçli kullanıcılar bilir ve uygular.

Siteler Arası Komut: Siteler Arası Komut Dosyası Çalıştırma

Proxy Çeşitleri

Vekil sunucunun saydam sunucu, elit sunucu ve anonim olmak üzere toplam üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Kullanıcıların en çok tercih ettiği saydam proxy çeşididir. Saydam proxynin dezavantajı bulunmaktadır. Güvenlik ağı çok zayıf olduğu için IP adresinize çok rahat ulaşılabilir. Proxy kullanmaktaki amacınızı tam anlamı ile karşılayan çeşidi ise anonim türdür. IP adresini almak neredeyse imkânsızdır ve her türlü yasaklı siteye çok hızlı bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Elit proxynin en gelişmiş türüdür. Genellikle ücretli bir uygulamadır. Kullanılabilecek en güvenilir proxy ağıdır. Proxy türünü kullandığınız program ve web sitelerine göre seçebilirsiniz. Yasaklı ya da erişim engeli bulunan siteleri çok sık ziyaret etmeniz gerekiyorsa güvenlik ağı yüksek proxy çeşidini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Opencart: Opencart Nedir?

Proxy Neden Tercih Edilir?

Ülkemizde internet kullanımının kısıtlı olması nedeni ile proxy kullanımı bir zorunluluk haline gelmiştir. Kullanılan ve ziyaret edilme istenilen sitelere ulaşmanın en güvenilir yolu proxy kullanımından geçmektedir. İnternet kullanımının artması internet ortamında yaşanan dolandırıcılık ve diğer zararlı işlemler ile karşı karşıya gelmenize neden olabilir. Güvenli ağ kullanımı için bu gibi uygulamalar tercih edilmelidir. Proxy işletim hızı nedeni ile yüksek hız kapasitesine sahiptir. Normal arama motorlarında harcadığınız zamanın yarısını size kazandırmaktadır. İşinize uygun proxy türü ile yüksek kapasitede internet kullanabilirsiniz.

Proxy En Çok Hangi Uygulamalar İçin Kullanılır?

Proxy kullanımı internet ağının yasakladığı tüm sitelere erişim sağlamanızı sağlar. Özel ve kamu kurumlarındaki internet ağları genellikle sosyal paylaşım ağlarına erişim engelini kısıtlamıştır. Özellikle youtube, twitter ve facebook gibi uygulamalara erişmek için kullanılmaktadır. Ülkemizde kullanımı yeni yeni erişime açılan wikipedia uygulamasına da proxy ile erişebilirsiniz. Doğru şekilde kullanıldığı sürece çok avantajlı bir uygulamadır. Sizlerde güvenli ve avantajlı internet kullanımı için proxy çeşitlerini tercih edebilirsiniz