FUAR STAND TASARIMI NASIL YAPILIR?

Fuarlar herhangi bir sektörde faaliyet gösteren üreticiler ile o sektöre ilgi duyan tüketiciler ve takipçilerin buluştukları önemli sergi alan ve organizasyonlardır. Birçok firma çeşitli fuar organizasyonlarına katılmaktalar. Ancak burada fuarda kendileri ile aynı alanda faaliyet gösteren firmalarla bir arada bulunmaktalar. Bu nedenle fuardaki yerleri ve ürettikleri ürünler yanında, fuar stantlarının dikkat çekici ve kullanışlı olması gerekir. Fuar stant tasarım ve uygulama işleri genellikle organizasyon firmaları tarafından yapılmaktadır. Fuar stant fiyatları da ebat, kullanılan malzeme ve teknik özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Ancak duruma temelden başlayan ve etkileyen fuar stant tasarımı ile başlamak gerekir.

                  SEKTÖRE GÖRE FUAR STANDLARI

Fuar kültürü çok eskilere dayanan bir ürün sergileme platformudur. Ancak fuar stant tasarımı ve uygulama işleri yeni yeni gelişen bir teknolojik olgudur. Bu konuda hem teknik hem teknolojik hem de bilimsel çalışmalar gelişmiştir. Çağdaş pazarlama alanlarından biri olan fuarlara katılan firmaların farklı ve yaratıcı fuar stant fiyatları farklılıklar göstermektedir. Üstelik firmaların katıldıkları fuarlar sadece ülke içinde ve ulusal değil, farklı ülkelerde veya uluslararası olabilmektedir. Bu nedenler firmaların sadece ürünleri ile değil fuar stant tasarımı görselleriyle de farklı olmalıdırlar. Burada dikkat edilmesi gereken firmanın hangi sektörde faaliyet gösterdiğidir. Firma bağlı bulunduğu sektörün teknolojik altyapılarını kullanarak fuar stantlarını geliştirebilirler. Bu konuda özellikle organizasyon firmalarının katkıları son derece etkindir.

                  DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İyi bir fuar standının tasarlanması ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de şüphesiz aydınlatma özellikleridir. Gerek panoların gerek tabela ve gerekse de stant üzerinde bulunan tüm görsellerin aydınlatılmasının son derece teknolojik ve iyi olması gerekir. Aydınlatma özelliklerinin kaliteli ve teknolojik olması stantların fark edilme ve etkileme özelliklerini neredeyse yarı yarıya etkilemektedir. Fuar stant tasarımı ve uygulama işleri için özellikle aydınlatma tercihlerini liste başı yapmakta fayda olacaktır. Sektöre bağlı olarak kullanılan ılık ve türevlerinin niteliğe uygun olması gerekir. Aydınlatılma düzeyinin sabitlenmesi, gözü olumsuz etkileyen titreşimli ışıktan kaçınılmalıdır. Ürünlere ve fuar standının gölgelerle kaplanmaması sağlanmalıdır. Fuar stantları fiyatları elbette dikkat çekici oldukça yükselmektedir. Ancak fuarlarda bırakılan olumlu izlerin dikkat çekici fuar stantlarına kaydığı bilinmektedir. Vitrinlerin tasarımsal özellikte olması, firmanın imajını ve ürünlerini öne çıkaran tasarımlar son derece etkileyici olacaktır. Fotoğraflar, renkler ve isimler etkin verilmelidir. İyi bir fuar stant tasarımı için aydınlatma, dikkat çekici renkler, ideal ölçü, temizlik, konsept ve sektöre, ürüne yönelik özelliklerin kullanılması gerekir.