OpenGl grafik çizmek ve de geliştirmek için düzenlenmiş arabirimlerden birisidir. Daha çok 3D ve 2D grafikleri çizmek için tercih edilir. Silicon Graphic Inc. donanımının desteğiyle uygulanır. OpenGl’nin yaygın olarak kullanılmasının temel nedenlerinden birisi tamamen ücretsiz olmasıdır. En çok Windows işletim sisteminde kullanılır. Ama aynı zamanda, Mac Os, Linux ve Solaris gibi sistemlerde de kullanılabilir. Bilgisayarlarda kullanılabileceği gibi aynı şekilde bütün mobil cihazları ve hatta oyun konsollarında da kullanılabilir.

3D Modelleme: 3D Modelleme Nedir?

OpenGl Ne Zaman Geliştirildi?

OpenGl’nin piyasaya sürüldüğü tarih 1992’dir. Ama bugüne gelene kadar pek çok kez geliştirilmiş ve yenilenmiştir. Son olarak 4.4 sürümüne erişen bu arabirim, grafik alanında artık vazgeçilmez bir yere sahiptir. Bunun nedenleri arasında, OpenGl’nin kullanım alanlarının geniş olması vardır. Ayrıca pek çok yazılımın içerisinde OpenGl’nin DirectX ile birlikte desteklenmesi de çok kullanılmasının nedenlerinden birisidir. Bugün en yaygın grafik kartı üreticileri, mutlaka OpenGl desteği de sunuyor. Çünkü son sürümü olan 4.4’le birlikte OpenGl tam olarak 700 farklı işlev sunuyor.

SEO Yaptırmak: SEO Yaptırmak İçin Koşullar Nelerdir?

OpenGl Kullanım Alanları

Video oyunları OpenGl’nin kullanıldığı en yaygın alanlardan birisidir. Bunun dışında sanal gerçeklik alanını kullananlar ve burada çalışanlar da OpenGl’den faydalanır. Her türlü görselleştirme çabası, CAD ve uçuş simülasyonları gibi alanlar da OpenGl’nin çok kullanıldığı alanlar arasındadır. Bütün yazılımcılar yazılım programlarını geliştirirken OpenGl’den yararlanıyor. Yazılımları kullanan kişiler de bunları kullanırken OpenGl’den faydalanıyor. Bir yazılımın donanımının doğrusal ve tam bir hareketini sağlamak ve böylece de yazılımdan en yüksek derecede performans elde etmek için OpenGl kullanmak gerekiyor.

Opencart Rehberi: Opencart Nedir?

OpenGl ile Hangi Dillerde Kod Yazabilirsiniz?

C++, C ve Javascript gibi çoğu programlama dilinde OpenGl ile birlikte kod yazabilirsiniz. OpenGl’nin en önemli avantajlarından birisi de diğer dillerden ve işletim sistemlerinden bağımsız bir kütüphaneye sahip olmasıdır. Kullanım alanı 2D ve 3D’yi aştığı için çok tercih ediliyor. Onunla birlikte en çok tercih edilen grafik arabirimlerinden birisi de Directx. Ama bazı kullanıcılar OpenGl’nin Directx’le kıyaslandığında çok daha hızlı olduğunu söylüyor. Ayrıca kullanıcılara göre OpenGl kullanmak Directx’e göre daha kolay denebilir. Bunun temel nedeni Directx’in com tabanında oluşu. Ama Directx de en az OpenGl kadar çok kullanılan bir arabirim.

OpenGl Giderek Daha Önemli Hale Geliyor

Artık çoğu kişinin IOS ve Android cihaz kullanması ve de Mac Os işletim sisteminin de giderek çok daha popüler hale gelmesiyle birlikte OpenGl’nin öneminin giderek artacağı söylenebilir. Özellikle bilgisayar oyunları artık çok daha fazla bu sistemleri kullanan cihazlarda oynanabiliyor. Oyunların çok daha çok kişiye ulaşması için de bu durumunda giderek artan bir hızda devam edeceği söylenebilir. Hemen hemen her türlü işletim sistemi ve yazılıma uygun olması nedeniyle OpenGl’nin giderek daha çok kullanılan bir grafik kütüphanesi ve arabirim olduğu da söylenebilir. OpenGl donanımı çok verimli bir şekilde kullanabilen bir arabirim. Ara yüz geçişlerini çok daha yumuşak bir şekilde, oyun ve seri grafiklerini çok daha iyi yapması nedeniyle her geçen gün daha çok tercih edilen bir arabirim halinde geliyor. Kısacası yakın bir gelecekte de en çok kullanılan ara yüzlerden birisi olabilir.