İnternet, hayatımıza doksanlı yılların sonunda girmiştir. Bundan 15 – 20 yıl önce hiçbir evde bulunmayan internet şu anda milyonlarca insanın evinde bulunmaktadır. Tabii internet hızları da bu gelişmeye paralel olarak artmıştır. İlk zamanlar 56k fax modemler kullanılırken, şimdilerde vdsl tipte modemlere geçiş süreci yaşanmaktadır.
İnternetin kronolojik geçmişine göz atacak olursak, 1990lı yıllarda ilk web siteleri kurulmaya başlandı. 1993 yılında dünyada sadece 150 civarında web sitesi bulunurken şimdilerde milyonlarca internet sitesi bulunmakta ve kullanıcılara hizmet vermektedir. İnternet kullanan her kişi mutlaka Google arama motorunu kullanmaktadır. Her 10 arama işleminden 9 u Google aracılığıyla yapılmaktadır. Google ın 1 saatlik bağlantı kesintisi bütün internet trafiğini etkileyecek oranda büyük bir sorun teşkil eder. İstenilen bilgilere ulaşım zorlaşır hatta imkânsızlaşır. Google nin internet dünyası için önemi, işte buradan gelmektedir. Google nin web site sahiplerine avantajlarından da ileriki satırlarda bahsedeceğiz.
Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube gibi diğer sosyal medya siteleri ise günde milyonlarca tıklanan diğer web siteleridir. Bunlardan bahsetmemizin nedeni sosyal medya sitelerinin bize sağlayacağı yararlardır. Sosyal içerik, haberler, bilgi amaçlı, tanıtım amaçlı ve reklam amaçlı web siteleri oluşturulabilir. Hatta sadece kendi fikirlerinizi diğer insanlarla paylaşabilmek için bile web sitesi kurabilirsiniz. Bir web sitesi nasıl kurulur? Web sitesi kurmak için uzman mı olmak gerekir? Web sitesi kurmak için ne kadar parayı gözden çıkarmak gerekir? Bu gibi soruların cevaplarından bahsedelim.
Web siteleri statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Statik web siteleri kullanıcılarla iletişim kurmanın imkânsız olduğu web siteleridir. Bu tarz web sitelerinde, paylaşılan içerikler için kullanıcılara sadece okuma izni verilir. Yani kullanıcıdan geri bildirim alma işlevi kullanılamaz. Dinamik web sitelerinde ise web sitesi ile kullanıcı arasında bir etkileşim meydana gelir. Kullanıcının isteğine web sitesi yanıt verir. Facebook, Twitter ve Youtube gibi web siteleri dinamik web siteleridir.
Genelde statik web sitesi kurmak dinamik web sitesi kurmaya göre daha ucuzdur. Statik web sitesi oluşturmak için hazır şablonlar kullanılabilir. Hazır şablon kullanılmak istenmiyorsa HTML dilinin bilinmesi gerekir. Notepad ve Dreamweaver gibi derleyicilerle kısa sürede statik bir web sitesi oluşturulur. Bu tarz site için pek fazla bir ücret vermenize gerek yoktur. Sadece domain ve host almanız yeterlidir. Hatta hostingi bile internet üzerinden hizmet veren ücretsiz hosting şirketlerinde alabilirsiniz. Domain yani alan adının fiyatı ise yıllık ortalama 30 TL civarındadır.