Web sitesindeki domainlerin altında bulunan ve her bir alt alan adına subdomain denir. Subdomainler birbirlerinden farklı ve birbirlerinden bağımsız adlardır. İsim olarak birbirlerinden farklı olan bu yapılar çalışma sistemi olarak da bağımsızdırlar. Kendilerine ait klasörleri bulunur. Site içeriğine ait bilgi ve belgeleri bu klasörlerin içerisinde saklar. Şirketlerin kategorize şubeleri, blog sayfaları, kişisel ve kurumsal forumlar ve her türlü satış siteleri için oluşturulabilirler. Özelikle online satış yapan ticari sayfalar tarafından tercih edilmektedirler. Firmanıza ait sitelere subdomain oluşturarak online pazarınızı genişletebilirsiniz. Şirketinize ait ve birbiri ile ilgisi olmayan hizmet kollarınız için yine subdomain kurarak kullanabilirsiniz. Firmaya ait subdomain sayısı ne kadar fazla olursa alan adını o kadar sağlama almış olursunuz.
Laravel: Laravel İle Özel Yazılım Geliştirme
Subdomain Nasıl Yapılır?
Subdomain oluşturmak doğru adımlar uygulandığında çok basit bir işlemdir. Firmanıza ya da kişisel bloğunuza ait subdomaini oluşturmak için ilk olarak hosting edinilmelidir. Hosting alan adlarının vazgeçilmez parametresidir. İlk olarak hosting satın alınmalıdır. Hosting satın alındıktan sonra kontrol panelinde alan adını deneyebilirsiniz. Alan adı kullanılabilir durumda olmalıdır. Kontrol işleminden sonra alt etki alanı oluşturulur. Alt etki alanı mutlaka domaine uzantısına boşluk bırakılmadan yazılmalıdır. Birden fazla domain var ise bu işlem sırasında karşınıza hangi domaine bağlamak istediğiniz sorusu çıkar. Domain seçimi yaptıktan sonra oluştur butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu adımlar bittikten sonra arka planda Hosta kaydınız oluşmuştur. Yeni oluşturduğunuz subdomainin kaydını kontrol ederek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Subdomain Ne İçin Kullanılır?
Subdomain kullanımı son yıllarda giderek artış göstermektedir. Bunun nedeni ise insanların internet ortamında daha fazla zaman geçirmesidir. Subdomainlerin kullanım nedenlerini sıralarsak;
- Her subdomain arama motoru için başlı başına bir web sitesi olarak algılanır. Bu nedenle subdomain oluşturmak web sitesinin daha fazla ziyaret edilmesi demektir.
- Web sitesi için ön koşul hosting satın alınmasıdır. Hosting satışı yapan firmalar mutlaka ücretsiz subdomain içeriği hizmeti vermektedir.
- Subdomainlerin tercih edilmesi ile ana web sitesi arama motorlarında üst sıralara yükselir.
- Subdomain kullanımı internet sitesinin maliyetini düşürmektedir.
Şirketlerin farklı şubeleri için bağımsız ve ayrı çalışan bir web sitesi ağı kullanabilmek için oluşturulur.
Bilişim: Bilişim Danışmanlığı
Subdomain Nasıl Kullanılır?
Ana web sitesi için oluşturulan yeni alt alan adlarını kullanmak için hosting alanının FTP klasörü bölümüne direk olarak bağlanmanız gerekmektedir. İlgili klasör içerisinde domaine ve subdomaine bağlı tüm verilere ulaşabilirsiniz. Subdomaini daha seri ve kolay şekilde kullanabilmek için FTP klasörü içerisinde ayrı bir subdomain klasörü oluşturmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuzda tüm verilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Lavel: Lavel Nedir?
Subdomain Avantajları Nelerdir?
Subdomain kullanımının özellikle ticari hizmet veren web sitelerine büyük avantajları vardır. İlk olarak arama motorlarına üst sıralara çıkarak rakiplere karşı ayrıcalık kazandırır. Ticareti yapılan ürünün dünya genelindeki müşteri portföyüne ulaşmasını hızlandırır. Subdomain firmalara belirli müşteri kitleri, hedef ve pazar alanı oluşturur. Markaların hizmetleri ile ilgili bilgileri kısa sürede hedef noktalara ulaştırabilir. Subdomain avantajlarından yararlanabilmek için mutlaka doğru adımlar ile kurulumunun yapılması gerekir. Aksi taktirde verimli bir alt alan adı oluşturulamaz