Öncelikle SSL ‘nin açılımı Secure Sockets Layer ‘dir. Türkçe anlamı ise “Güvenli Giriş Katmanı” demektir. SSL web site sahiplerinin çoğunlukla bildiği bir ifadedir. Çünkü sitelerinin güvenilir olduğunun ispatıdır.
Alışveriş sitelerinde SSL olması kesinlikle zorunludur. Sebebi ise alışveriş yapan müşterinin kredi kartı bilgileri, şifresi ve kişisel kimlik bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından erişiminin engellenmesidir.
Bu sistemden yararlanılması için SSL sertifikası gereklidir. Hemen hemen tüm cihazlar da kullanılmaktadır.
SSL Sertifikası Nedir?
Tüm sitelerde SSL kullanabilmek için sertifika gereklidir. Yalnız bu sertifika ücretli alınmaktadır. Sadece 1 kerelik ödeme yapılır ve yılda bir kez toplanan puanlarla ücretsiz olarak kayıt yenilenebilir, eğer yeterli puan olursa.
SSL sertifikası yasal olarak yetkili kurumlar ve kişiler tarafından verilmektedir İçeriği ise güvenilir olup olmadığı, geçerli bir sertifika mı? Ve bağlantının güvenli olup olmadığıdır.
DDoS Rehberi: DDoS Önlemi Nasıl Alınır?
SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
Ünlü ve güvenilir sitelerden fiyat araştırması yapılarak sertifika alınmalı, çünkü siteler arasında büyük ücret fark vardır. Ya da hizmet alınan firma ücretsiz sertifika yollayabilir. Nedeni zaten firma için yapılan ödemede en başta ücretin peşinen kesilmiş olmasıdır. SSL sertifikası fazladan masraf gibi dursa da öyle değil aslında. Bütün girilen sitelerin gizliliğini oluşturmaktadır. Sertifikanın olmaması halinde bütün hesaplar çalınabilmektedir.
3 Çeşit SSL sertifikası vardır: Standart sertifika, Premium sertifika, Ev sertifika şeklindedir.
E-ticaret: En İyi E-ticaret Firması
SSL’nin Özellikleri Nelerdir?
- Mesajları şifreli koruyarak deşifre edilmemesi ve güvenlik gizliliğini oluşturmasını sağlamaktadır.
- Mesaj dokümanlarının tarihini ve saatini doğrular.
- Gelen ve giden mesajların güvenilir olmasını sağlayarak, üçüncü kişilere aktarılmayacağını garanti etmektedir.
- Dokümanların olduğu dosyayı oluşturulmasında kolaylık sağlamaktadır.
- SSL olan sitelerde güvenlik vardır. Sistem güvenilir olmayan hiçbir kaynağı kabul etmemektedir. Güvenli olunması halinde işlem yapılmasına izin vermektedir.
- Microsoft İnternet Explorer, Chrome Opera ve Safari tarayıcıları SSL ‘yi desteklemektedir.
SQL Rehberi: SQL Kullanmadan Site Tasarımı Yapmak
SSL Sistemi Nasıl Çalışmaktadır?
SSL sistemi “Public Key” ya da “Private Key” anahtarı ile kodlama üzerinden çalışmaktadır. Bu iki anahtar birbiri ile bağlantılıdır. Bir anahtarın kilitlediği veriyi ancak diğer anahtar açmaktadır.
SSL sisteminin sunduğu bu anahtarların biri kişi de kalır, diğeri ise kilitlendiğinde kişiyle bağlantı kurabilecek başka kişilere gönderilecektir. Bu yöntem ile SSL çift yönlü korumaya alınmış olmaktadır.
SSL Kullanım Alanları Nelerdir?
Web sitelerinde olduğu gibi tüm internet erişimi sözleşmelerinde kullanılmaktadır. POP3 ve IMAP sözleşmeleri SSL ile şifrelenmektedir. Mail iletişimlerini şifreler, bu şifreleme sayesinde kişisel maillerin saldırganlar tarafından izlenmesi ve çalınması önlenmektedir.
SSL Bağlantı Hatası Nedir Ve Nasıl Çözülür?
İnternet üzerinden Google arama motorundan Facebook, İnstagram ya da banka hesabı gibi herhangi sayfadan girildiğinde karşınıza çıkan ERR_SSL_PROTOCOL_ERROL yazısına bağlantı hastası denmektedir. Girilen sayfanın güvenlik sorunu olduğunu göstermektedir. Yani dışarıdan kişisel şifre ve hesaplara erişmek istenmesidir.
Çözümü için, CCleaner programı ile çerezler temizlenmelidir. Televizyon ya da bilgisayar kapatılıp 5 – 10 dakika sonra açılmalıdır. Sorun düzelmez ise internet tarayıcı servisinden yardım alınması gereklidir.
SSL hatası almak oldukça mühimdir. Dışarıdan Hacker (bilgisayar korsanı) tarafından saldırı var anlamına gelmektedir. Böyle bir hata alımında beklemeden çözüme gidilmelidir. Çünkü kişisel veriler çalınması tehlikesi ile karşı karşıyadır