Profesyonel Siteler için 5 Temel Web Tasarım İpucu

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için artan rekabet ortamıyla birlikte, yüksek kaliteli web tasarımına sahip olmak bir seçenek değil zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle, web sitesi sahipleri, sitelerinin duyarlı ve hızlı yükleme süreleri, tarayıcı uyumluluğu ve çekici görseller sayesinde gezinmesi kolay olmasını sağlamalıdır.

Profesyonel bir siteye sahip olmanız için 5 temel web tasarım ipucu aşağıdaki gibidir:

Hızlı Yükleme Süreleri

Bilim adamlarına göre, akıllı telefon çağı insanların dikkat süresini 12 saniyeden 8 saniyeye düşürmüştür, ki bu da 9 saniyelik bir süreyle dünyanın en kısa dikkat aralığına sahip olduğu bilinen kötü hafızası ile ünlü japon balığının odaklanma süresinden daha azdır. Bu şu anlama gelmektedir: bir sitenin yüklenmesi daha uzun sürdüğünde, kullanıcılar yüksek ihtimalle hemen diğerine geçecektir. Bu bağlamda, bir web sitesinin 4 ila 6 saniye içerisinde yüklenmesi gerekmektedir. Sosyal medya, web izleme ve üçüncü taraf web sitesi eklentileri gibi araçlar bir sitenin hızını etkileyen faktörlerden bazılarıdır ve en iyisi bunların kullanımını sınırlamaktır.

Duyarlı tasarım “Responsive”

İnsanlar internet erişimi için masaüstü & dizüstü bilgisayar, cep telefonu, tablet ve hatta iPad gibi farklı türde cihazlar kullanmaktadır. Bu nedenle, tüm bu cihazlarla uyumlu bir web sitesine sahip olmak büyük önem taşımaktadır; aksi taktirde müşterilerin platformu kullanmaları zor hale geleceğinden, kendi cihazlarıyla uyumlu olan rakip sitelere kaymaları söz konusu olacaktır. Mevcut bir web sitesi olanlar platformlarının mobil cihazlarda nasıl göründüğünü kontrol edebilir. Eğer görüntü ekrana uymuyorsa, web siteniz duyarlı değildir.

Kolay Gezinme

Kolay gezinme, web sitesi kullanılabilirliğinin en önemli ölçütlerinden biridir. Basit JavaScript ve HTML menüleri uyumlu görünme eğiliminde olup bütün platformlarda ve tarayıcılarda en iyi şekilde çalışmaktadır. Kullanıcılar sorunsuz bir şekilde bir sayfadan diğerine geçmek ve sonra ana sayfaya geri dönmek istemektedir. Navigasyon parazit yansımasıyla dolu ise bunu başarmak zor hale gelecektir. Web tasarımı artık çok daha iyi navigasyon sistemleri için Ajax ve Mootools gibi gelişmiş araçları entegre etmektedir.

Gezinme menüsünün yanı sıra göz önünde bulundurnanız gereken diğer önemli bazı noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Bilgilendirici alt ve üst bilgi
  • Özel 404 sayfası
  • İyi iç bağlantı
  • İyi arama özelliği
  • En popüler, en iyi 10 v.b türden içerikleri keşfetmenin çeşitli yolları

Tarayıcı uyumluluğu

Tarayıcı uyumluluğu sıklıkla göz ardı edilmektedir. Şaşırtıcı bir şekilde, bazı en saygın şirketler bile ihmal nedeniyle tarayıcı uyumluluğu sıkıntısı yaşamaktadır. Bu maalesef marka için oldukça kötü bir durumdur çünkü sitenin kullanılabilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde tarayıcılar eskisinden daha iyi çalışmasına rağmen, platformları yorumlama şekillerinde hala bazı uyumsuzluklar söz konusudur. Bu nedenle, web sitesi sahiplerinin, sitelerinin Firefox, Internet Explorer, Safari, Chrome ve Opera gibi büyük tarayıcılarda sürekli olarak faaliyette ve görünür olduğundan emin olması gerekmektedir. Bunlar profesyonel biçimde yapılmış bir web sitesini diğerlerinden ayıran noktalardır.

Görseller

Site sahipleri, azalan dikkat süreleriyle, insanları sitelerinde olabildiğince uzun tutmak istemektedir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri göz alıcı öğeler kullanmaktır. Bir web sitesi eski moda ve sevimsiz ise, kullanıcılar iyi çözümler ya da hizmetler sunmadığını varsayarak hızla siteden ayrılacaktır. İlham almak için rakibin web sitesine göz atmanız oldukça iyi bir fikir olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise profesyonel şekilde yapılmış, önerilen çözüm çeşitlerini yansıtan resimler kullanmaktır. Devasa görüntüler siteyi yavaşlatabileceği için en iyisi JPG ya da PNG formatında resimler yüklemek olacaktır.