Mobil Uygulamanın Tanımı ve Mobil Uygulama Yapan Firmalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda öncelikle sizlere mobil uygulama yapan firmalar konusunu açıklamadan önce mobil uygulamanın tanımından bahsetmek istiyorum. Mobil uygulama tablet cihazları, akıllı telefonlar gibi mobil cihazlara özel olarak tasarlanmış ve kodlanmış yazılımlara verilen isimdir. Kullanıcı kişilerin masaüstü cihazlardan daha çok mobil cihazları kullanmaya yönelmesi ve kullanım yüzdesinin artması, mobil uygulamaların değerini ve önemini daha da çok arttırmıştır. Mobil uygulamalar genel olarak dünya çapında iOS ve Android işletim sistemleri kullanılarak yapılmaktadır. Planlanılan ve tasarlanılan her bir proje için mobil uygulamaların geliştirme yapılması mümkündür. Fakat burada bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bu hususlar da uygulamaların işletim sistemleridir. İşletim sisteminin göz önünde bulundurmadan geliştirilmeye çalışılması bir mobil uygulamanın kullanıcılar tarafından kullanılması imkansızdır.

Mobil elektronik teknolojik cihazlar yaşamımıza girdiği günden beri uygulamalar her gün daha akıllı hale gelmektedir. Ayrıca kullanıcı kişilerin mobil cihazlarıyla geçirdikleri zaman da gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre de kullanıcı kişiler mobil cihazlarında geçirdikleri vaktin ortalama olarak %70’ini mobil uygulamaları kullanmak için ayırmaktadır. Mobil cihazlarda kullanılan mobil uygulamaların web sitelerinden daha hızlı ve basit kullanılması kişileri mobil uygulamaları kullanmaya daha da çok teşvik etmektedir. Bu da mobil uygulamaları web sitelerinden daha cazip hale getirmektedir. Çünkü kullanıcı kişiler internet üzerinden yaptıkları alışverişlerinin yüzde 85’ini mobil cihazları üzerinden yapmaktadır.

Sizlere mobil uygulamalar hakkındaki birkaç bilgileri aktardım. Şimdi ise mobil uygulama yapan firmalar hakkında bilgiler aktarmaya başlayacağım. Yukarıda bahsettiğim gibi mobil uygulamalar özel kodlama ve tasarımlar vasıtasıyla işletim sistemlerine uygun biçimde hazırlanmaktadır. Mobil uygulama yapan firmalar çalışmalarına başlamadan önce müşterilerinin taleplerini, ihtiyaçlarını inceler ve gerekli araştırmaları yapar.  Mobil uygulamayı geliştirme ve çalışacağınız firmanın seçiminde hem sizinle hem de firma ile alakalı birçok önemli nokta bulunmaktadır.

Öncelikle istediğiniz mobil aplikasyon ile neler hedefliyorsunuz? Mobil uygulama ile ilgili amaçlarınız ve istekleriniz nelerdir? Bu soruların tüm çalışmanızın ana hattını belirleyeceğini kesinlikle unutmamanız gerekir. Mobil uygulamalarda amaçlarınızı ve hedeflerinizi belirledikten sonra sıra en uygun firmayı seçmeye gelmektedir. Bunun için firma araştırması yaparken oldukça dikkatli olunmalıdır. Çünkü mobil uygulama yapan yüzlerce firmalar arasından en iyisini ve size en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Mobil uygulama yapan firmalardan çalışacağınız firma hedefinizi, isteklerinizi ve mobil uygulama ile ilgili tüm beklentilerinizi karşılayacak düzeyde olmalıdır. Mobil uygulama yapan firmalar arasından bir seçim yaparken kalite, daha önce hayata geçirilen projeler, firmanın size sundukları ve çalışma ekibi gibi birçok kriterlere önem verilmesi gerekmektedir. Genelde firma seçiminde mobil uygulama fiyatları ile kıyaslama yapılmaktadır. Firmalar arasından kıyaslama yaparken ana kriteriniz mutlaka kalite olmalıdır. Zira, müşterilerinize günün her anında kolayca ulaşmanın ve bulunduğunuz sektörde en büyük paya sahip olmanın yolu mobil uygulamadan geçmektedir. Mobil uygulama yapan firmalar arasında seçim yapılırken firmanın sizin isteklerinizi karşılayabilecek durumda olup olmadığı da iyice araştırılmalıdır.