fbpx
In: Özel Yazılım

Yazılım dillerinden birisi olan Pyhton Guido Von Rossum isimli Amsterdam’lı tarafından 90’lı yıllarda ortaya çıkartılıp geliştirilen bir yazılım dilidir.

Düşünülenin tersine adını bir yılan cinsi olan piton’dan değil, Guido’nun en sevdiği komedi grubu olan MontyPyhton’un sunduğu gösterilerden almaktadır.

Pyhton yorumsal, etkileşimli, modüler ve nesnel olan yüksek düzey bir lisandır. Yazılım dileri makine mantığıyla insanoğlunun mantığı arasındaki bir nevi köprü görevi üstlenir. Bir lisan makine mantığına ne kadar yatkınsa onun üstünde o kadar doğru ve hızlı çalışması sonucunu verir. Fakat makine mantığıyla bakmaya çalışmak insanoğlunun mantığından uzaklaşmasını gerektirir ve bunun için lisanı öğrenebilmesi oldukça zor biçime getirir. Bir yazılım dili her ne kadar makineden uzaklaşıp insanoğlunun mantığına yakınlaşırsa o derece yüksek düzey olarak isimlendirilir. Bundan dolayı Python yüksek düzeyde bir yazılım dilidir. Birçok yazılım lisanına göre Python öğrenmesi ve anlaşılması daha basittir.

Python’la ihtiyacınız olan birçok işi diğer dillere göre çok daha düşük sayıda satır ile yerine getirebilirsiniz. Masaüstünde bulunan uygulamalar, Web içeriğindeki uygulamalar, görselleştirme gibi daha birçok yazılımı Python ile rahatlıkla yazabilirsiniz.

Python Neden Tercih Edilir?

C ve C++ benzeri lisanların tersine toplanmaya ihtiyaç duymayan Pyhton aslında yorumsal bir lisandır. Pyhton içinde bir yazılım yazarken ihtiyacınız olan birçok şey fonksiyonlar, veri yapıları size hazır olarak sunulmaktadır. Bunun sayesinde öteki lisanlardaki gibi bir sorunu çözüme ulaştırmak için en küçük detaylarına kadar inmenize ihtiyaç olmadan size verilen altyapıyla oldukça hızlı bir biçimde yazılım yapabilirsiniz.

Python’da çok kolay bir söz dizimi mevcuttur. Bunun sayesinde hem yazılım yapmak daha basit ve eğlenceli bir hal alır hem de diğer kişilerin yaptıkları yazılımlar rahatlıkla anlaşılabilir. Kısaca Python sizlere az sayıda kod imkânı ile çok fazla şey yapmanızı sağlar.

Bir yazılım lisanını güçlü ve başarılı yapan çeşitli platformlarda çalıştırabilmenizdir. Python neredeyse bütün platformlarda çalışabilmektedir. Symbian, Mac, Unix, Linux ve çok daha fazlası…

301 Yönlendirme: 301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Python lisanı bünyesinde bulundurduğu avantajlarla dünyaca ünlü olan pek çok oluşumun takibindedir. Yahoo, Youtube, Google ve benzeri kuruluşlar Python yazılımcılarına sürekli ihtiyaç duyarlar. Python lisanını geliştiren Guido 2012 senesine kadar Google bünyesinde çalışmış sonraları Dropbox firmasına geçmiştir. Bu olay dahi Python lisanının popülerliğine ve güncelliğine bir emaredir.

Python Sürümleri Nelerdir?

Python 90’lı yılların başından beri sürekli geliştirilmektedir.1.0 Versiyonu 1994 yılının Ocak ayında yayınlanmıştır. Ardından 2 serisi getirilmiştir. Serilerinin 2.7.11 benzeri alt sürümleri de mevcuttur. Genel olarak serileri 2.x, 3.x vb. isimlerle adlandırılmıştır. Zamanımızda 2.x serisiyle oluşturulmuş birçok program mevcuttur. 3.x Serisiyse günümüzde git gide yaygınlaşmıştır.

Opencart: Opencart Nedir?

3 Serisi 2 Serisine nazaran oldukça sağlam ve hatalarından ayıklanmış daha da güçlü bir lisandır. Python 3 yapılırken 2’ye göre daha büyük farklılıklar yapılmıştır. Bundan dolayı 2 ile yazdığınız bir yazılım 3’ün kurulu olduğu bir makinede çalışamaz ve 3’ünde 2’nin kurulu olduğu bir makinede çalışamayacağı gerçektir.

İşte burada hangi seriyi bilmeniz gerektiği hususunda ortaya bir soru çıkabilir. Şayet Python lisanına yeni başlayacaksanız, kesinlikle 3’ü öğrenmek daha mantıklı bir karar verdiğiniz anlamına gelecektir. Fakat önceden yazılmış olan bir proje üstünde çalışma yapacaksanız, projenin yazılıp geliştirildiği sürümü bilmeniz gerekmektedir. Çünkü 3’den önce kullanılmakta olan modüllerin hepsi hala Python 3’e aktarılabilmiş değildir. Ancak belirli bir zaman içinde bu gerçekleşecek ve 3 tamamıyla 2’yi silecektir.

Bir yanıt yazın

Ready to Grow Your Business?

We Serve our Clients’ Best Interests with the Best Marketing Solutions. Find out More