Kodlar herhangi bir yazılım ya da programın oluşturulmasını sağlayan programlama dilleridir. Kaynak kod ise herhangi bir yazılımın oluşması için yararlanılan kodların hepsine birden verilen isimdir. Herhangi bir kaynak kod listesinde o yazılım için kullanılan kodlar sırayla yazılır. Bu kodlar farklı şeylerden oluşabilir. Bazıları fonksiyonlardan, bazıları bildirilerden ve de bazıları looplardan oluşabilir. Bir yazılımın oluşması için en azından bir tane kaynak koda ihtiyaç vardır. Ama bazı yazılımlar çok daha fazla sayıda kaynak koda ihtiyaç duyar ve bu durum yazılımcılara çok daha fazla seçenek sunar.
Gelecekteki Dil: Gelecekte Hangi Dil İşinize Yarayacak
Kaynak Kodlar Nasıl Kullanılır?
Herhangi bir yazılımcı oluşturduğu bir programı ya da yazılımı kullandığı kaynak kodlarla birlikte sunarsa, bu programı inceleyenler bu kodları kullanarak programdaki sorunları fark edebilir. Hatta bu sorunları çözmek ya da bu programı daha da geliştirmek için eklentiler yapabilir. Bazı dosyaları silip değiştirebilir. Kaynak kodları verilen bir yazılım istenirse çok daha iyi ve geliştirilmiş bir yazılım haline de getirilebilir.
DDoS Önlemi: DDoS Önlemi Nasıl Alınır?
Kaynak Kodları Kimler Çözebilir?
Kaynak kodlar yazılımcılar tarafından çözümlenebilen ve anlaşılabilen kodlardır. Bir yazılımcı ya da bilgisayar kullanıcısı kodlama dili öğrenmişse herhangi bir kaynak kodun nasıl çalıştığını hemen çözebilir. Üstelik bu kodu değiştirip geliştirme şansına da sahiptir. Çok basit ve küçük bir program bile birden fazla kaynak koda sahip olabilir. Ancak kaynak kodlar programı hazırlayan kişi özel olarak belirtmemişse hemen anlaşılamaz. Bunların görünmesi için programcının kodları açık bırakması gerekiyor. Bilgisayarlar her zaman bu kodları çalıştırsa da kullanıcılara göstermez. Yazılımcı ancak isterse bu kodların yer aldığı satırların içerisine yorum da ekleyebilir. Bu durumda diğer programcılar bu yorumları değerlendirmek isterse kaynak kod listesini incelemek zorundadır.
Otomatik Değişen: CSS İle Otomatik Değişen Arka Plan Yapmak
Kaynak Kodların Yapısı
Kaynak kodlar genelde bir programlama dili kullanılarak ve de bir syntax’a uyularak yazılır. Bir kaynak kod, anahtar kelimeler, fonksiyonlar ve yorum satırlarından oluşabilir. Bunların sadece bir tanesi de kaynak kod oluşturabilir. Genel olarak kaynak kodun meydana gelmesi için gereken şeyler tanımlamalar, yorum satırları, anahtar kelimeler, fonksiyonlar ve söz dizimi kurallarıdır. Bir programcı tarafından yazılan bir kaynak kod diğer bir programcı tarafından kolay bir şekilde okunabilir. Bilgisayarlar ise kaynak kodu kullanmadan önce belirli bir ön işlem de uygular.
Kaynak Kod ve Programlar
Bir program ya da yazılım bilgisayara yaptırmak istediğiniz kodların toplamından oluşur. Bu kodlar hiyerarşik ve de belirli bir düzene uyularak bir sisteme kavuşturulur. İşte bu sistemin tamamı da program ya da yazılım adını alır. Kaynak kodun bilgisayar tarafından kullanılması için bilgisayardan geçirilmesi gerekir. Bu süreç de bir yorumlayıcı ve derleyici tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayar bu kodları yorumlayarak programcının istediği şeyi yaparak ve bunu sistemleştirir.
Lavel Rehberi: Lavel Nedir?
Yol Haritaları
Kaynak kodlar aslında evrensel olarak kullanılan yol haritalarıdır. Kaynak kodun kendisinin tek başına bir web sitesi hazırladığı söylenemez. Kaynak kodlar, temel olarak tarayıcının neleri kullanarak siteyi görüntüleyeceğini gösteren evrensel algoritmalardır. Günümüzdeki birçok internet sitesi ya da programında kullanılan kaynak kodlar, çeşitli ve geniş boyutludur. Programcılar ve yazılımcılar çok sayıda kaynağı kullanıp bir kompozisyon oluşturur ve programları yapar.