fbpx
In: Özel Yazılım

Javascript nedir; en kısa net tabiriyle bir program dilidir. Peki, nasıl bir program dilidir? Web sitelerine etkileşimler etkileyebilen bir program dilidir. Javascript Brendan Eich tarafından üretilmiş olup, Brendan Mozilla projesinin, Mozilla vakfının ve Mozilla şirketinin kurucu ortağıdır.

JavaScript ile birçok işlem yapabilirsiniz. Mesela bir web sitesinin içeriğini değiştirebilirsiniz. Form doğrulama, web sayfalarını etkileşimli hale getirme, çerez oluşturma veya daha fazlasını gerçekleştirebilirsiniz.

Programlama Hatalar. En Yaygın Hatalar

JavaScript ile Java Birbiriyle Aynı mıdır?

Bu sorunun cevabı tabi ki hayırdır. Çünkü iki programın dili birbirinden çok farklıdır. Java nedir diye sorarsanız eğer bunu cevabı oldukça basittir. Java bir derleme program dilidir. Android cihazlar için olan uygulamalar ve sunucu taraflı web sayfaları hazırlamak için kullanılan bir dildir. Ayrıca terminaller için yazılımlar için de kullanır. Bu uygulamalar için oldukça güvenli bir dildir.

JavaScript ise nesneldir. Aslında karmaşık bir dil gözükse de gerekli bilgileri öğrendikten sonra istediğiniz birçok şeyi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; Zevkinizi ifade edebileceğiz ara yüzler, kayar resim menüleri, fotoğraf galerileri gibi zevkinizi ve bilginizi yansıtabileceğiniz şeyler üretebilirsiniz.

İşinize Yarayacak Diller: Gelecekte İşinize Yarayacak Diller

JavaScript Tam Olarak Nedir?

JavaScript, diğer taraftan web tabanlı herhangi bir uygulamanın bir bileşeni olarak çalıştırılacak olan metin tabanlı bir programlama dilidir. Ayrıca HTML ve CSS dillerine göre daha karmaşık ve biraz daha zordur. Bunun için bir eğitmenden ders alabilir ya da internet üzerinden dersler alabilirsiniz. JavaScript uygulamasının kullanılmasına ilişkin yönergeleri takip edebilirsiniz. Web geliştiriciler içinde temel 3 ana program dili vardır. Bunlar;

  • HTML: Web sayfalarına içerik eklemeyi sağlar.
  • JavaScript: Web sayfalarının davranışlarını yöneten, nesnel bir yazılım dilidir.
  • CSS: Stil, tasarım ve web sayfalarının düzenlenmesini sağlar.

JavaScript ile Neler Yapabilirsiniz?

  • Hataları bulmak ve buna ilişkin çözümleri bulmak daha kolaydır.
  • Diğer yazılım dillerine göre daha kolay ve anlaşılırdır.
  • Ayrıca bir derleyici kullanmanıza gerek kalmaz.
  • Belirli bir Web sayfası öğelerine göre ayarlanabilir.
  • Birden fazla tarayıcı da çalıştırabilirsiniz.
  • Web sitelerini daha ilgi çekici yapar ve internet kullanıcıları tarafından daha çok ilgi çekebilir.

DDoS Rehberi: DDoS Önlemi Nasıl Alınır?

Peki, JavaScript’ in Eksik Yanları Nelerdir?
  • Güvenlik açıklarına karşı zayıftır.
  • Farklı cihazlarda farklı şekilde çalışabilir bu nedenle tutarlı bir görünüm sergileyemeyebilir.
  • JavaScript’ in kodları fazlaca büyüktür.
  • Bilgisayarlarda zararlı kod çalıştırmak için kullanılabilir.

JavaScript, Brandan Eich tarafından 1995 yılında 10 günlük bir süre zarfında oluşturulmuştur. İlk üretildiği ismi Mocho idi bu dil zamanla Mono son olarak da JavaScript olarak adlandırılmıştır. İlk olarak 1996 yılında ECMAScript adı ile resmi olarak yerini aldı. Gelişen teknoloji ile birlikte zamanla bugünkü adı olan JavaScript olarak literatürde yerini almıştır. Sürekli kendini geliştiren bu dil günümüzde birçok Web sitesi tarafından kullanılmaya başlandı. Günümüz tam olarak teknoloji çağıdır. Yaşanan yoğun rekabet, insanların internette ve sosyal medya da fazlaca vakit geçirmeleri interneti cazip kılmıştır. Bu nedenle internet ve bilgisayar dili oldukça karmaşıktır. İnternetin ayrıca bir dili vardır. Teknoloji asla yerinde durmayan ve sürekli ilerleyen bir unsurdur. Bu nedenle yazılımlar geliştirilmekle birlikte ayrıca yazılım dilleri geliştirilmiştir ve hatta geliştirilmektedir. Görüldüğü üzere de JavaScript Nedir diye düşündüğümüzde sürekli yenilikleri takip eden ve bu yüzden fazlaca tercih edilen bir yazılım dilidir

Bir yanıt yazın

Ready to Grow Your Business?

We Serve our Clients’ Best Interests with the Best Marketing Solutions. Find out More